SAFF

Turska prekida trgovinske veze sa Izraelom

Facebook
Twitter
WhatsApp

Izraelski ekonomski list Globes, pozivajući se na izvore iz izraelske vlade, navodi da je izvoz iz Turske u Izrael ili odgođen ili nije odobren tokom proteklih pet dana.

Prema navodima spomenutog lista, agencije koje rade s izraelskim uvoznicima rekle su da je izvor kašnjenja turska vlada, a nejasno je koliko će dugo trajati trenutna situacija.

Globes je izvijestio da od prošlog petka nije bilo moguće platiti izvozne carine za pošiljke iz Turske u Izrael te da brodski prijevoznici koji djeluju na liniji između Turske i Izraela – koji su ostali aktivni unatoč agresiji na Gazu – sada rade na odgodi isplovljavanja brodova u nadi da se situacija ipak može riješiti i da će moći isploviti.

Globes je izvijestio da je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova već obaviješteno o situaciji i da se radi na rješavanju problema.

Iako ovo nije službena mjera, postoje naznake da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poduzeo stroge mjere u vezi s trgovinom između dviju zemalja, navodi Globes.

Prošlog januara, intenziviranjem izraelske agresije na Pojas Gaze, Turska je odlučila ukloniti Izrael s popisa izvoznih odredišnih zemalja, što je dovelo do prestanka poticanja i podržavanje trgovine i kompanijama koje rade sa ovom cionističkom zemljom. Time je poslana poruka turskim privrednicima da im država, ako sudjeluju u trgovini s Izraelom, neće pomoći.

Tursko ministarstvo trgovine prestalo je podržavati zajedničke konferencije s Izraelom, što je onemogućilo turskog trgovačkog atašea da potakne komunikaciju između dviju zemalja.

Tokom 2023. godine Izrael je iz Turske uvezao roba u vrijednosti od 5,42 milijarde dolara, što je pad u odnosu na 7 milijardi dolara 2022.godine, kako se navodi u izvještaju izraelskog Centralnog zavoda za statistiku. Izraelski izvoz u Tursku iznosio je 1,5 milijardi dolara 2023., što je pad u odnosu na 2,5 milijardi dolara 2022. godine.

U decembru mjesecu prošle godine, turski ministar trgovine Omar Polat otkrio je za Al Jazeera da je trgovina njegove zemlje s Izraelom trenutno u značajnom padu.

Polat je tada rekao da je od 7. oktobra do 4. decembra 2023. trgovina između Turske i Izraela smanjena za više od 50% i još uvijek opada.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA