SAFF

U Sarajevu se održava treća evropska konferencija o hidžami “Hidžama u sportu i rehabilitaciji“

Facebook
Twitter
WhatsApp

Treća evropska konferencija o hidžami, tematskog okvira „Hidžama u sportu i rehabilitaciji“ će biti održana 27. maja u hotelu “Hollywood” na Ilidži.

Organizator Konferencije je dr. Merim Omerhodžić i Udruženje Healthbosnia koji su prethodna tri međunarodna naučna skupa o hidžami organizovali u Sarajevu.

Prvi evropski simpozijum o hidžami organizovan je 2006. godine, a prošle godine je održana je druga evropska Konferencija o hidžami kada se govorilo o njenoj standardizaciji.

– Tema ovogodišnje konferencije “Hidžama u sportu i rehabilitaciji” je interesantna, s obzirom da najpoznatiji svjetski sportisti primijenjuju hidžamu radi poboljšanja svojih atletskih performansi. Michel Phelps je na Olimpijadi u Brazilu prvi skrenuo pažnju svjetske javnosti, izašavši na plivalište sa tragovima hidžame na tijelu i osvojivši 5 zlatnih medalja. Prošle godine mediji su objavili slike na kojima se vide tragovi hidžame kod Luke Modrića, ranije i Karima Benzeme, a nedavno i Ronalda – istakli su organizatori.

S obzirom na činjenicu da su bosanskohercegovački reprezentativci i sportisti različitih disciplina, mnogo prije spomenutog Michel Phelpsa radili hidžamu, tokom konferencije će biti prikazana i njihova svjedočanstva o učinkovitosti ove metode na poboljšanje atletskih performansi i opšteg zdravstvenog stanja.

Učešće u konferenciji su najavili Adi Kljaho, trener brazilske džiu-džice, dvostruki prvak BiH u weightliftingu, olimpijskom dizanju tegova preko 100 kg; Mirzet Duran, reprezentativac BiH u sjedećoj odbojci i najbolji igrač Evropskog prvenstva u sjedećoj odbojci 2021 u Istanbulu.

Predavači na konferenciji su istaknuti profesori i doktori iz BiH, Kanade, Egipta, Turske, Velike Britanije:

– Prof. dr. Ifet Mahmutović, dekan Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja, Sarajevo, BiH

– Assoc. prof. dr. Suleyman Ersoy, University of Health Sciences, Istanbul

– Prof. dr. Mohamed Reda Awad, prof. of Physical medicine, Rheumatology & Rehabilitation, Al-Azhar Universety, Cairo, Egypt

– Dr. Hussein Nagi, Pain Consultant City Hospital, Birmingham, UK.

– Prof. dr. Mohamed Youssef Seleem, professor of surgery, Cairo university, Egypt

– Dr. Nivin Sharaf Eldin, Pediatric Consultant, Otawa, Canada

– Prof. dr. Kamel Hamouda, Professor of Neurology, Kasr Al-Any, Egypt

– Dr. Merim Omerhodžić, neurohirurg.

Svi zainteresovani za ovu tematiku mogu prisustvovati Konferenciji, u Hollywood hotelu na Ilidži od 10.00 do 18.00 ili je pratiti putem video linka. Konferencija će biti na engleskom jeziku.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA