četvrtak, 25. maj 2023 / 5. zu-l-ka'de 1444

SAFF

U Sarajevu se održava treća evropska konferencija o hidžami “Hidžama u sportu i rehabilitaciji“

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Treća evropska konferencija o hidžami, tematskog okvira „Hidžama u sportu i rehabilitaciji“ će biti održana 27. maja u hotelu “Hollywood” na Ilidži.

Organizator Konferencije je dr. Merim Omerhodžić i Udruženje Healthbosnia koji su prethodna tri međunarodna naučna skupa o hidžami organizovali u Sarajevu.

Prvi evropski simpozijum o hidžami organizovan je 2006. godine, a prošle godine je održana je druga evropska Konferencija o hidžami kada se govorilo o njenoj standardizaciji.

– Tema ovogodišnje konferencije “Hidžama u sportu i rehabilitaciji” je interesantna, s obzirom da najpoznatiji svjetski sportisti primijenjuju hidžamu radi poboljšanja svojih atletskih performansi. Michel Phelps je na Olimpijadi u Brazilu prvi skrenuo pažnju svjetske javnosti, izašavši na plivalište sa tragovima hidžame na tijelu i osvojivši 5 zlatnih medalja. Prošle godine mediji su objavili slike na kojima se vide tragovi hidžame kod Luke Modrića, ranije i Karima Benzeme, a nedavno i Ronalda – istakli su organizatori.

S obzirom na činjenicu da su bosanskohercegovački reprezentativci i sportisti različitih disciplina, mnogo prije spomenutog Michel Phelpsa radili hidžamu, tokom konferencije će biti prikazana i njihova svjedočanstva o učinkovitosti ove metode na poboljšanje atletskih performansi i opšteg zdravstvenog stanja.

Učešće u konferenciji su najavili Adi Kljaho, trener brazilske džiu-džice, dvostruki prvak BiH u weightliftingu, olimpijskom dizanju tegova preko 100 kg; Mirzet Duran, reprezentativac BiH u sjedećoj odbojci i najbolji igrač Evropskog prvenstva u sjedećoj odbojci 2021 u Istanbulu.

Predavači na konferenciji su istaknuti profesori i doktori iz BiH, Kanade, Egipta, Turske, Velike Britanije:

– Prof. dr. Ifet Mahmutović, dekan Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja, Sarajevo, BiH

– Assoc. prof. dr. Suleyman Ersoy, University of Health Sciences, Istanbul

– Prof. dr. Mohamed Reda Awad, prof. of Physical medicine, Rheumatology & Rehabilitation, Al-Azhar Universety, Cairo, Egypt

– Dr. Hussein Nagi, Pain Consultant City Hospital, Birmingham, UK.

– Prof. dr. Mohamed Youssef Seleem, professor of surgery, Cairo university, Egypt

– Dr. Nivin Sharaf Eldin, Pediatric Consultant, Otawa, Canada

– Prof. dr. Kamel Hamouda, Professor of Neurology, Kasr Al-Any, Egypt

– Dr. Merim Omerhodžić, neurohirurg.

Svi zainteresovani za ovu tematiku mogu prisustvovati Konferenciji, u Hollywood hotelu na Ilidži od 10.00 do 18.00 ili je pratiti putem video linka. Konferencija će biti na engleskom jeziku.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA