SAFF

Vođa šiitskih milicija pokršten na katoličkoj misi u Bagdadu ( VIDEO)

Facebook
Twitter
WhatsApp

Na društvenim mrežama objavljen je video snimak na kojem se vidi kako irački katolički svećenik krsti Hadia el-Amiriju, predsjednika iračko – šiitske organizacije ”Bedr” i komandantu šiitskih narodnih milicija Hašd ša'bi (Hašd ša'bi je zloglasna paravojna formacija koju kontroliše i naoružava Iran. Ova šiitska milicija je odgovorna za brojne zločine nad sunijama u Iraku).
Video je objavljen na stranici Sermeda Keldanija, brata Rejjana Keldanija, komandanta kršćanske brigade ”Babilon” koja se bori na strani šiitskih milicija.
Na videosnimku vidi se Hadi el-Amiri kako ponizno i skrušeno sjedi dok mu svećenik, u toku molitve u jednoj iračkoj crkvi, stavlja krst na čelo.
Assam Mudir je kazao da je snimak napravljen unutar crkve Evanđeoskog jedinstva u Bagdadu, gdje je održana misa za poginule kršćane iz brigade ”Babilon” koji se bore na strani šiitskih milicija.
Prema Assamu, formiranje kršćanske brigade ”Babilon” ima svoj dalekosežni cilj, a to je uspostava nacionalne države Kaldejaca u ravnici Ninive, nakon podjele Iraka, što je je stari san iračkih kršćana. Potkrijepljujući svoju tvrdnju, Assam se vratio trinaest godina unuzad, u vrijeme kada su američke snage ušle u Irak, 2003. godine. Tada su neki Kaldejci ubrzavali njihov ulazak u Irak i odmah su zahtijevali nezavisnost i svoju autonomnu regiju, te su formirali kršćanske milicije pod izgovorom zaštite crkava od Al-Kaide.
Dakle, cilj kaldejskih kršćana, prema Assamu, jeste formiranje oružanih kršćanskih grupa u okviru legitimne vlasti, a pod pokroviteljstvom vojske, što će biti osnova za stvaranje države Kaldejaca u narednoj fazi.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA