SAFF

Vaša izdaja braće muslimana je vrhunac vašeg poniženja i početak vašeg kraja

Facebook
Twitter
WhatsApp

Piše: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Prošlo je mnogo vremena otkako je stanje islamskog ummeta teško i žalosno. To neprijatelje islama i muslimana čini sretnim, a svakog čovjeka koji u srcu ima i trun imana i čovječnosti rastužuje i zabrinjava.

Prošlo je mnogo vremena otkako muslimanski narodi, ili trpe strašne poraze ili slušaju nešto drugo mimo istine.

Kroz dugu historiju islama, pogotovo nakon pada islamskog hilafeta i sveopće dekadence muslimana čije posljedice trpimo i danas, bilo je u muslimanskim narodima mnogo sitnošičarđijskih duša i izdajnika koji su s nepojmljivom lahkoćom trgovali muslimanskim državama i svetinjama, poput Kudsa i Al-Aksa džamije, da bi se domogli vlasti i napredovali u svojoj bijednoj, izdajničkoj političkoj karijeri, a ne da bi spašavali te svetinje od zla koje ih je snašlo, niti da bi uspostavljali pravdu u svojim državama i radili za dobrobit svog naroda i države.

Ta izdajnička sorta trgovala je i trguje i danas muslimanskim državama i životima muslimanskih naroda, trgovala je i trguje Kudsom i Al-Aksom kako bi širili smutnju na zemlji i bili saučesnici u ubijanju i pljačkanju vlastitog naroda, i protjerivanju iskonskih vlasnika palestinske zemlje sa njihovih ognjišta. Oni su bili i ostali – prije cionista i njihovih krstaških saveznika -, kamen spoticanja islamskog ummeta i muslimanskih naroda.

To su zapravo ruvejbide ili mediokriteti kako ih je opisao Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u poznatom hadisu, koje su na vlast doveli neprijatelji islama i muslimana, dajući im u zadatak da unište i razore svaki trag dobra koji je ostao u muslimanskim državama i društvima, odnosno, da unište ono što neprijatelj nije mogao uništiti.

Njihovo ponašanje i izdajnički odnos prema muslimanima Gaze neodoljivo podsjeća na ponašanje vladara muslimanskih državica u Endelusu koji su izdavali jedni druge i mirno posmatrali kako krstaši osvajaju jednu po jednu muslimansku državicu. Taj odnos najbolje je opisao vladar jedne od tih državica.

Naime, navodi se da je vladar jedne muslimanske državice u Endelusu pisao vladarima susjednih muslimanskih državica, nakon što su krstaši opkolili njegov grad-državu i nakon što mu niko od muslimanskih vladara nije pritekao u pomoć: ”Vaša izdaja braće muslimana je vrhunac vašeg poniženja i početak vašeg kraja.” I tako je i bilo.

Iako je ova poruka nekad davno upućena vladarima muslimanskih država u Endelusu, čini se kao da je upućena današnjim muslimanima i muslimanskim vladarima koji mirno posmatraju kako cionistički agresor ubija, kolje i spaljuje muslimansku djecu, žene i starce u Gazi i drugim palestinskim gradovima.

No, bez obzira na ravnodušnost i izdaju Gaze od strane muslimanskih vladara i njihovih slijepih sljedbenika, časnom narodu Gaze i snagama palestinskog otpora je suđeno da ispišu slavnu historiju u ime islamskog ummeta koji je davno zanemario, prije svega svoju vjeru islam i islamsku bratsku vezu, a zatim i historiju.

Hvala Allahu što smo doživjeli da, u svekolikoj krizi i poniženju islamskog ummeta, vlastitim očima vidimo neoposivu hrabrost i ponos pripadnika snaga palestinskog otpora pred kojim drhti cionistička zločinačka armada i svi silnici svijeta.

To je zapravo istinska Allahova vojska koja ne mari za ravnodušnost muslimana i izdaju muslimanskih vladara, već nastavlja, u neravnopravnim i gotovo nemogućim uslovima, svoju časnu borbu za slobodu, zadajući teške udarce cionističkom agresoru.

Kako da ne kad su oni odgojeni na poslaničkom nasljeđu, na Kur'anu i sunnetu Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, baš onako kako su odgojeni ashabi, kod kojih su efekti poslaničkog odgoja bili evidentni i koji su se potvrdili mnogo puta nakon preseljenja Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, na Ahiret.

Naime, kad su mnogi mislili da će se svjetlo islama potpuno ugasiti nakon smrti Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i nakon pojave masovnog otpadništva od islama na Arapskom poluotoku, Ebu Bekr, radijallahu anhu, kao prvi halifa muslimana, i ostali ashabi, nisu se predali, nisu klonuli duhom i nisu ni za jotu skrenuli s Pravog puta, već su hrabro i odlučno branili cijelokupnu vjeru, pa su, nakon iscrpljujućeg rata, porazili otpadnike i stavili ih pod vlast halife Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.

Efekti tog poslaničkog odgoja traju i dan-danas, a najbolje se vidi i potvrđuju u borbi snaga palestinskog otpora protiv cionističke agresije na Gazu.

I dok svi oko njih misle da je njihova borba uzaludna i osuđena na neuspjeh, oni su ubjeđeni u pobjedu i sretan ishod svoje časne borbe. Molimo Allaha da učvrsti njihova srca u vjeri, da njihove hice učini preciznim, da im poveća ponos i da ih obraduje skorom pobjedom. Amin!

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA