Čovjek koji će biti proživljen sâm kao ummet

38

Piše: Edhem Šerkavi / Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Na ovaj dan (16. jula), 606. godine, umro je Zejd ibn Amr, koji je uveo nepatvoreni monoteizam (dinu-l-hanif) na Arapski poluotok. Umro je prije Muhammedovog, s.a.v.s., poslanstva na četiri godine. Nije imao čast da slijedi Allahovog Poslanika, s.a.v.s., a toliko je žudio za njegovim poslanstvom. No, unatoč tome, ovaj čovjek je ušao u povijest kroz najšira vrata. Naime, Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je njegovom sinu Seidu ib  Zejdu, r.a.: ”Tvoj otac će biti proživljen kao samostalan ummet, između Isaa, a.s., i mene.” A to zato jer je on uveo ili donio Ibrahimovsku vjeru (čisti monoteizam) na Arapski poluotok.

Spominje se da je Zejd ibn Amr napustio Mekku i otišao u Šam raspitujući se za vjeru u kojoj nema natruha politeizma i u kojoj se ne obožavaju kipovi, pa je sreo jednog jevrejskog učenjaka i pitao ga za njihovu vjeru, a on mu je rekao: ”Ne možeš prihvatiti našu vjeru sve dok ne preuzmeš dio Allahove srdžbe koja je spuštena na nas.” Zejd mu je odgovorio: ”Ja upravo bježim od Allahove srdžbe”, i otišao je od njega.

Zatim je sreo jednog kršćanskog učenjaka i pitao ga za njihovu vjeru, a on mu je rekao: ”Ne možeš prihvatiti našu vjeru dok ne preuzmeš dio prokletstva koje je Allah spustio na nas.” Zejd mu je rekao: ”Ja upravo bježim od Allahovog prokletstva.”

Onda mu je kršćanski učenjak rekao: ”Ja ti ne mogu ponuditi ništa drugo osim da slijediš dinu-l-hanifijje.” Zejd je upitao: ”A kakva je to vjera?” Odgovorio je: ”To je vjera Ibrahima, a.s., koji nije obožavao nikakve kipove i koji se samo Allahu jedinom klanjao.”

Zejd ibn Amr je bio oduševljen tom vjerom i kad se vratio u Mekku, rekao je: ”Moj Allahu, ja sam sljedbenik Ibrahimovske vjere, dinu-l-hanif.”

Zejd ibn Amr ibn Neufel je pozivao Kurejšije u tevhid, u čisti monoteizam i Ibrahimovsku vjeru i govorio im: ”O Kurejšije, Allah vam spušta s neba kišu i daje da iz zemlje niće razno bilje, i stvorio je razne vrste stoke koju vi koristite, a onda vi tu stoku prinosite kao žrtvu nekom drugom mimo Allaha.”

Blago Zejdu ibn Amru koji će biti proživljen kao samostalan ummet!