SAFF

TROJKA, SNSD I HDZ ZAUSTAVILI INTEGRACIJE: Dok Rusija napreduje ka Evropi, NATO put BiH i Program reformi u blokadi

Facebook
Twitter
WhatsApp

Nakon četvoromjesečne ruske ofanzive ukrajinske trupe povukle su se iz grada Avdivka. Zauzimanje Avdivke bilo je ključno za cilj Rusije da obezbijedi potpunu kontrolu nad dvije provincije koje čine industrijski region Donbasa. Time je Rusija nastavila sa uspjesima u Ukrajini.

“Evropljani bi trebali biti zabrinuti. Ukrajina se danas zaista bori da odbrani evropsku sigurnost, a Ukrajinci umiru za druge Evropljanje”, kazala je to na marginama Minhenske sigurnosne konferencije predsjednica Gruzije Salome Zourabichvili.

U razgovoru s medijima Zourabichvili je rekla kako je priroda Rusije takva da ona ne prestaje s napadima ukoliko je neko ne zaustavi.

Kada je riječ o potencijalnim novim metama ruskog predsjednika, Zourabichvili je rekla kako su sve opcije na stolu.

“Nema razlike između baltičkih država, Poljske i ostatka Evropske unije. Izbor koji će napraviti Vladimir Putin, ako se nastavi i ako ne bude poražen u Ukrajini, mogao bi biti bilo kakav”, dodala je ona.

Iako gruzijska predsjednica nije pomenula Zapadni Balkan, već odavno su jasni ruski planovi za destabilizacijom Zapadnog Balkana, naročito oni na Kosovu (slučaj Banjska) i planovi za destabilizacijom Bosne i Hercegovine.

Ključnu ulogu u obuzdavanju destabilizacije, jasno je, ne može odigrati Evropska unija, pa ni njene vodeće zemlje poput Njemačke čije je ministarstvo odbrane Ukrajini isporučilo oklopna vozila koja su potpuno neprikladna za borbu i koja su Ukrajincima prodata po prenapuhanim cijenama.

Jasno da je NATO savez jedini kredibilan faktor koji može spriječiti rusku destabilizaciju Zapadnog Balkana pa i Bosne i Hercegovine. Međutim, s druge strane zabrinjava zastoj Bosne i Hercegovine na NATO putu.

Naime, novo Vijeće ministara koje predvodI Borjana Krišto iz HDZ-a, nije zajedno sa Ministarstvom odbrane kojim upravlja SDP, i Ministarstvom vanjskih poslova kojim rukovodi Elmedin Konaković (NiP) uspjelo da u sjedište NATO-a u Briselu dostavi nijedan Program reformi, što ne predstavlja samo blokadu na NATO putu Bosne i Hercegovine nego i smetnju za Oružane snage Bosne i Hercegovine koje su partner NATO-a. Da stvar bude gora ne sastaje se ni Komisija za NATO u čijoj nadležnosti je izrada Programa reformi.

Sve to, zajedno sa ruskim napredovanjem u Ukrajini koje ujedno povećava mogućnost ruske destabilizacije Bosne i Hercegovine dodatno zabrinjava jer bi bosanskohercegovačke vlasti, a naročito predstavnici Trojke morali preći sa deklarativnih izjava o opredjeljenosti za NATO na konkretna djela kako bi se obaveze koje je država preuzela u procesu približavanja NATO-u ispunjavale.

Agencija Patria

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA