DF žestoko napao Bh. blok: Možete pomagati Dodiku i Čoviću, ali nećete blokirati NATO put BiH

189

Takozvani Bh. blok ponovo je kroz javne nastupe njihovih dužnosnika zauzeo istu političku poziciju koju u pogledu formiranja vlasti zastupa anti-NATO koalicija SNSD – HDZ BiH, saopćili su iz Demokratske fronte, navodeći kako smatraju skandaloznim i antidržavničkim ocjene pojedinih dužnosnika Bh. bloka da je NATO izgovor za neformiranje vlasti.

– U postojećoj političkoj situaciji, gdje za nastavak NATO integracija postoje strateške odluke, donesene čak prije deset godina, u situaciji gdje je to propisano Zakonom o odbrani BiH, tvrditi da za nastavak NATO integracija ne postoji dogovor, jeste izraz ili političke nezrelosti ili otvorenog antidržavnog djelovanja – naveli su iz DF-a.

Oni su istakli kako Demokratskoj fronti, “za razliku od tzv. Bh bloka (Naše stranke i SDP-a), zakoni i odluke institucija države Bosne i Hercegovine nikada neće biti predmetom pregovora”, te da će samo pod takvim uvjetima DF biti dijelom vlasti.

– Svaka politička aktivnost koja je usmjerena ka podršci tome da potpisnici ranijih strateških odluka o NATO integracijama BiH svoju trenutnu političku volju stave iznad zakona države Bosne i Hercegovine je za najgrublju osudu od strane građana koji su dali podršku tim politikama, jer su se one, očito, lažno predstavljale kao politike koje djeluju u interesu države Bosne i Hercegovine – stoji u saopćenju DF-a.

Oni su istakli da “SNSD-u, koji je potpisao formalni zahtjev za Akcioni plan za članstvo u NATO-u, i HDZ-u, koji je kroz djelovanje bivšeg člana Predsjedništva BiH potpisao Strategiju vanjske politike”, koja definira nastavak NATO integracija, Bh. blok ima pravo pomagati.

– Mi u DF-u obećavamo da im ta pomoć neće biti od koristi – zaključili su iz Demokratske fronte.