Izložba o životu Božijeg poslanika Muhameda a.s. prilagođena našem vremenu

252

Vanredni profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici Esmir Halilović kazao je da je izložba “Muhamed a.s.”, koja je postavljena danas u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese, u okviru manifestacije Dani o Allahovom poslaniku “Selam, ya Resullalah”, ove godine je tematirzirala na multimedijalan način životopis božijeg poslanika Muhameda a.s., a prilagođena je našem vremenu.

Halilović pojašnjava da se izložba sastoji od pet dijelova, a da su prvi dio panoi koji predstavljaju vizuelnu priču o Božijem poslaniku, a izloženo je više od 40 panoa.

– Drugio dio izložbe su makete – maketa Kabe, maketa poslanikove kuće i njegovog kabura, i njegovog grada Medine. Treći dio izložbe su eksponati koji govore o poslaniku i njegovom životu. Četvrti dio izložbe su audio-vizuelni, tj. video sadržaji gdje se prikazuju bunar zemze, pranje Kabe mirisima, slikovno prikazan poslanikov život za djecu. Peti dio izložbe je virtuelna stvarnost, gdje se mogu staviti naočale i kao da se nalazite u Meki i Medini – kazao je autor Halilović.

Naglasio je da je izložba prilagođena današenjem vremenu mass medija i globalnog komuniciranja, te samim tim moramo naći nove moduse za interpretaciju islama i načine dostavljanja te interpretacije tim ljudima koji su najčešće i najviše na internetu.

(FENA)