Kosovo i Albanija potpisali sporazum o ujedinjenju vanjske politike

4

Kosovo i Albanija potpisali sporazum o ujedinjenju vanjske politike
Ovo je veliki korak naprijed u našoj nacionalnoj integraciji i da nastupamo zajedno pred svijetom, poručio je Behgjet Pacolli.

Kosovo i Albanija potpisali su sporazum o ujedinjavanju i koordiniranju svojih vanjskih politika, koji uključuje i zajedničke ambasade, objavio je šef diplomacije Kosova Behgjet Pacolli na svom Twitter profilu.

“Ovo je veliki korak naprijed u našoj nacionalnoj integraciji i da nastupamo zajedno pred svijetom”, napisao je on nakon što je, s albanskim kolegom Gentom Cakajem, stavio potpis na sporazum, prenosi BIRN.

Prema njegovim riječima, “dogovorena je bliska koordinacija dvije države, stvaranje zajedničkih diplomatskih misija i razmjena osoblja i iskustva, a sve u cilju primjene nacionalnih interesa”.

“Sporazum otvara nove horizonte za zajedničko institucionalno djelovanje dok se približavamo dubokoj nacionalnoj integraciji”, napisao je Cakaj na Twitteru.

No, portal Balkan Insight upozorava, pozivajući se na stručnjake, kako to neće mnogo značiti u praksi.

“To je više poput patriotske predstave nego što je konkretna politička akcija za poboljšanje odnosa”, izjavio je ezir Kraki, analitičar i profesor evropskih politika na Univerzitetu Paris-Est Creteil.

Ukazuje kako “vanjska politika Albanije uopće nije u skladu s onom na Kosovu” te vjeruje da je “za sada dovoljno da jedna država ne bude prepreka drugoj”.

Izvor: Agencije