subota, 19. novembar 2022 / 25. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Šokantno: Kod Trebinja drže migrante sa djecom i ženama u kavezima /VIDEO/

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Posredstvom aktivista neformalne organizacije Are You Syrious, Glas Amerike došao je u posjed video materijala, navodno snimljenog 22.04.2019. u blizini Trebinja. Video pokazuje metalne kaveze u kojima je smješteno nekoliko osoba. Prema tvrdnjama osobe koja je snimila video radi se o dvije porodice iz Iraka. Sedam odraslih i petoro djece.

Prema današnjem saopštenju Granične policije BiH, dvojica državljana BiH pokušali su 11 migranata iz Iraka, među kojima i petero djece, prebaciti iz Crne Gore u BiH.

Granični policajci su uhapsili dvojicu državljana BiH zbog krijumčarenja. Migranti nisu imali identifikacione dokumente, osim dokumentacije da su tražioci azila u Crnoj Gori.
Iz Granične policije je saopšteno da su migranti privedeni u službene prostorije jedinice Trebinje. Migranti su otkriveni graničnom kontrolom dva vozila u graničnom pojasu na području Bileće.

“Danas sam dobila snimke sa granice BiH, područje Trebinja, na kojima se vidi grupa izbjeglica koji su zatvoreni u prostoru koji liči na kavez. U tim uslovima već satima je petero djece iz Iraka. Mjesecima aktivisti koji rade sa izbjeglicama i migrantima slušaju navode o nasilju policije u tom dijelu BiH i o tome kako vraćaju ljude u Crnu Goru bez da im dozvole da traže azil. Takva praksa, koju ima i Hrvatska, je nezakonita i krajnje nehumana. Neophodno je da država počne poštovati domaće i međunarodne zakone koji jasno nalažu kako postupati sa izbjeglicama i migrantima. Ovakav tretman je nedopustiv”, kaže aktivistica grupe Are You Syrious koja je dobila materijal iz Bileće.

Ovo su migranti koji su bili zatvoreni u kavezima kod Trebinja

Izvor: Glas Amerike

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA