The Wall Street Journal: EU i SAD podržavaju razmjenu teritorija između Srbije i Kosova, samo je Njemačka protiv

612

Lideri Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Evropska unija (EU) su spremi podržati plan za razmjenu teritorija između Srbije i Kosova, uprkos protivljenju Njemačke, navodi se u povjerljivom dokumentu, objavio je ugledni list The Wall Street Journal, prenosi Nezavisni istraživački centar NICK.

– Dokument evropske službe za vanjske poslove o tome kako riješiti pitanje odnosa Kosova i Srbije koji je WSJ dobio na uvid, pokazuje da je izvršno tijelo EU u suštini prihvatilo argumente Washingtona i odbacila stav Njemačke – navodi list. Ističu kako on potvrđuje da EU i SAD i dalje rade zajednički na inicijativama koje se stiču Zapadnog Balkana, ali i da postoji spremnost da se ignorira stav najutjecajnije evropske sile.

U dokumentu, Evropska unija podržava zajednički plan Srbije i Kosova, koji podržava Donald Trump, predsjednik SAD da se iznova nacrtaju granice između ove dvije države, čime bi se „osigurala puna državnost Kosova.“

Neuspjeh bi, kako je navedeno, zemlju sa oko dva miliona ljudi odveo u kriminal, sukobe i islamski ekstremizam – istaknuo je piše list. No, Njemačka se tome protivi, jer postoji bojazan da bi to potaknulo oživljeni etnički separatizam u BiH i Makedoniji te bi cijelu regiju moglo vratiti u sukobe. Berlin je stava da su granice država nepovredive.
Naš stav je jasno u saglasnosti sa stavom lidera svih susjednih država koji su izrazili zabrinutost da bi novo crtanje granica moglo otvoriti Pandorinu kutiju u regiji – rekao je prošle sedmice portparol njemačke kancelarke Angele Merkel.
Ali, SAD i Federica Mogherini, visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost EU očito ignoriraju njemačke kritike i usvajaju stav da bi promjena granica pomogla, a ne destabilizirala region.

Prvi put u historiji, Srbija i Kosovo se slobodno dogovaraju o riješenju kroz dijalog. Ako ovi razgovori ne uspiju, imat ćemo zamrznuti konfilikt koji će neumitno implodirati – istaknuto je u dokumentu koji je napravljen na zahtjev američkog zamjenika državog sekretara Wessa Mitchella, koji je želio uporediti stavove SAD i EU.
Kao što smo ranije objavili, trojica bivših visokih predstavnika u BiH su upozorili Evropsku uniju da ne podržava ovaj plan, smatrajući da bi razmjena teritorija između Kosova i Srbije destabilizirala regiju, uključujući i BiH.