SAFF

Efendić: Sada ćemo vidjeti da li postoji visoki predstavnik za cijelu BiH

Facebook
Twitter
WhatsApp

U video intervjuu za Vijesti.ba je govorio predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Semir Efendić. On je upozorio na zabrinjavajuće ponašanje visokog predstavnika Kristijana Šmita.

– Nažalost, Ured visokog predstavnika sve se više ponaša tako da ne želi preduzeti ništa da zaštiti državu. Imali smo posljednji slučaj, krenulo se u rasprodaju državne imovine, a visoki predstavnik poziva Pravobranilaštvo da reaguje. Ko je postavio pravobranioca, pa tamo uticaj imaju SNSD i HDZ, kaže Efendić i dodaje da se slična stvar desila u Federaciji BiH po pitanju imovine u Varešu gdje je Vlada FBiH donijela propis kojim daje imovinu na korištenje.

On dodaje da ne očekuje nikakav rezultat od aktuelnih vlasti, te navodi da se posljednjih mjeseci vide različiti stavovi između EU i SAD.

– SAD imaju jedan stav koji je za BIiH bolji. Ali je pitanje djelovanja. Visoki predstavnik je sam izjavio da ga zemlje EU sprečavaju u donošenju odluke o integritetu izbornog procesa, dok su SAD s druge strane to tražile. Zapravo je pravo pitanje, da li uopće više postoji visoki predstavnik za cijelu Bosnu i Herceovinu. Sada će se pokazati da li će donijeti tu odluku, on je navikao da odluke donosi u Federaciji, navodi Efendić.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA