AKOS organizirao panel diskusiju o zaključku VSTV-a (VIDEO)

313

Panel je održan u BKC-u od 13 do 15 sati.

Uvodničari su bili:
– Selma Hadžihalilović – NVO Fondacija Cure
– Senka Kurt – novinar Radija Stari grad
– Emir Kovačević – advokat

Moderator: prof Sanja Vlaisavljević, direktorica Centra za kulturu dijaloga Sarajevo

Zaključak Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH o zabrani isticanja vjerskih obilježja u sudskim institucijama nije usmjeren protiv hidžaba, već protiv svih žena – kazala je predstavnica Fondacije “Cure” Selma Hadžihalilović tokom današnje panel diskusije o ovoj temi koju je organizirala Asocijacija za kulturu, obrazovanje i sport – AKOS.

Smatra da patrijarhalni i seksistički odnos prema ženama u BiH nije vidljiv samo kroz ovaj zaključak, već da se žene inače profiliraju kroz predrasude te da im se nameću određeni kodeksi oblačenja ili uzusi ponašanja.

Također je dodala da se ova vrsta vizualne diskriminacije ne odnosi samo na način kako žena izgleda već i na njeno pravo na pristup institucijama.

– Identitet koji žena ispoljava kroz stil oblačenja je pravo svake žene, a Zaključak VSTV-a je indirektna diskriminacija – poručila je Hadžihalilović.

Pravni ekspert Emir Kovačević kazao je da Evropski sud u Strazburu poštuje polje slobodne procjene te da prepušta građanima da sami odluče koji opseg vjerskih prava žele da štite.
U radu panel diskusije učestvovali su predstavnici organizacija i udruženja koja se bave pitanjem ljudskih prava, kao i zainteresirani građani, javlja FENA.

Snimak cijelog programa: