subota, 30. septembar 2023 / 15. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

Ankara osudila hapšenje turskih novinara u Njemačkoj

Facebook
Twitter
WhatsApp

Turska je u srijedu osudila pritvaranje turskih novinara u Frankfurtu nakon što objavili tekst o jednom članu FETÖ-a, organizacije koja je klasifikovana i procesuirana kao teroristička grupa u Turskoj.

‘Osuđujem pritvaranje Ismaila Erela, njemačkog predstavnika novina Sabah, i Cemila Albaya, glavnog urednika Sabah Avrupa, nakon pritužbe registriranog člana FETO-a kao što je Cevheri Guven’, rekao je Fahrettin Altun, direktor za komunikacije turske vlade koji je kritizirao je privođenje kao kršenje slobode medija.

“Ovakav stav Njemačke da ušutka novinare smatramo neprihvatljivim i zabrinuti smo zbog pritiska na slobodu medija u ovoj zemlji. Pozivamo njemačke vlasti, koje štite članove FETO-a i dozvoljavaju djelovanje ove krvave terorističke organizacije, da iskreno sarađuju sa Turskom u borbi protiv terorizma i odmah oslobode privedene turske novinare’, rekao je Altun.

Prema pisanju turskih medija, policija je u srijedu pretresla redakciju lista i uhapsila dvojicu novinara. U zajedničkom saopštenju za javnost Javnog tužilaštva u Darmstadtu i sjedišta policije u Südhessen navodi se sljedeće:
„U okviru istrage Javnog tužilaštva u Darmstadtu zbog sumnje u nedozvoljeno širenje ličnih podataka, policijski službenici su u srijedu ujutro (17. maja) pretresli privatne stanove dvojice novinara u Mörfelden-Walldorfu .” U tom procesu izuzeti su elektronski mediji za skladištenje i drugi dokazi. Nakon završenih kriminalističkih mjera, dvojica muškaraca su puštena na slobodu”.

Na Twitter nalogu turskog lista Sabah navodi se da je njemačka policija uhapsila predstavnike lista Sabah – Ismaila Erela i Cemila Albaya.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA