Austrija: Više od 10 djece doživjelo ozbiljne traume zbog “antiterorističke operacije”

716

Dvanaestogodišnjak Mustafa A., koji potiče iz muslimanske porodice, izložene policijskom nasilju tokom takozvane antiterorističke operacije u Austriji, zbog doživljene traume ima niz psiholoških problema, uključujući i probleme sa snom, a još uvijek su mu pred očima scene iz te noći.

U Beču su ranije pod izgovorom borbe protiv terorizma izvedeni upadi u kuće 30 muslimana aktivista i akademskih građana, a na članovima tih porodica ostali su ozbiljni tragovi policijskog nasilja.

Novinar Anadolu Agency (AA) došao je do podataka da je više od 10 djece doživjelo ozbiljne traume zbog čega im je pružena psihološka pomoć.

Pored toga, u okviru operacije su blokirani i bankovni računi pomenutih 30 osoba, zbog čega porodice već dva mjeseca imaju i značajnih finansijskih problema.

– Na meti i dvanestogodišnjak –

H.A. već 30 godina živi u Austriji, a njegov sin Mustafa A., ispričao je ono što se dešavalo u kući tokom operacije, ali i proces koji je nakon toga uslijedio.

Mustafa se prisjetio kako je tokom noći, kada je izvedena operacija, spavao pored majke, te da ih je probudila vika da se niko ne pomiče i da podignu ruke u vis.

Dodao je kako je u prvom trenutku pomislio da je riječ o noćnoj mori, ali kada je otvorio oči vidio je da je majka otišla u drugu sobu, te shvatio da nije san.

Dok se još uvijek nastojao razbuditi, pred njim se našao naoružan čovjek odjeven u crno. Dječak se prisjetio kako mu nije rečeno da je riječ o specijalcima i da su im zbog ranijeg terorističkog napada u Beču, teroristi željeli nauditi.

”Policajac je preko radio-uređaja kazao kako je meta viđena, a ja sam se upitao da li sam ta meta ja. Još uvijek nisam shvatao šta se dešava. Policijaci u sobi su gledali ispod kreveta, u svim dijelovima kući, te sam pomislio da se u kući krije terorista te se uplašio”, prisjetio se Mustafa.

Dodao je kako je nekoliko minuta proveo s policajcem koji je držao upereno oružje u njega. Kada je policajac shvatio da je riječ o dječaku od 12 godina koji je prestrašen, pokušao mu je objasniti da nema razloga za strah.

”Potom je žena došla do nas i rekla kako nema razloga za strah, te da se specijalci iz sigurnosnih razloga nalaze u sobi”, prisjetio se on.

Naveo je kako kada su komandosi ušli u sobu, majka je brzo otišla do starijeg brata koji ima problema s astmom te mu odnijela inhalator.

Dok je Mustafa boravio s dvojicom policajaca u sobi, iz druge prostorije su se čuli povici kako je majka molila da ne upucaju njenog sina, a brat da ne upucaju majku.

”Upitao sam se šta se dešava? Kakvo smo to zlo uradili da se ovo dešava?”, prisjetio se dječak.

Dodao je kako je te noći u kući bilo više od 20 policajaca i da dok njegov otac nije odveden, on i majka su čuvani u jednoj, a braća u drugoj prostoriji.

”Tada sam vidio oca s rukama u zraku, a za njim dvojica ili trojica naoružanih policajaca. Vidio sam da je otac otišao do ormara i presvukao se”, kazao je dječak.

Mustafa A. je kazao kako nakon što im je otac odveden, braća su u pratnji policije dovedena u sobu, a nije im dozvoljeno da međusobno pričaju na arapskom. U protivnom, zaprijećeno im je, bit će odvedeni u druge prostorije.

Dodao je kako je policija temeljito pretresla svaki ćošak kuće, te da su pregledali telefone svih članova porodice, a zaplijenjeni su svi elektronski uređaji njihovog oca. Dodao je kako su vrata razbijena tokom operacije te da su komšije barem djelomično mogle vidjeti šta se dešavalo unutra.

– Zbog trauma pomoć psihologa –

Naveo je kako je tog dana otišao u školu, te da se veoma obradovao kada je po povratku kući vidio oca.

”Nakon operacije sam imao problem sa snom. Pred očima mi je ono što se dešavalo, još uvijek čujem povike. Sve su nam rasturili po kući. To se nije moglo urediti za dva tri dana. A nismo ni znali zašto se sve ovo dogodilo. To nas je naljutilo. Zbog čega nisu pozvonili, kada razmišljam o svemu tome vidim koliko je besmisleno”, rekao je Mustafa.

Dječak je naveo kako je zbog traume morao potražiti pomoć psihologa.

”Tri puta sam morao ići psihologu. Psiholog me je podučavao nekim metodama kako bih zaboravio ili prevazišao doživljeno, mnogo smo razgovarali. Iako su metode korisne i najbolje, ja i dalje ne mogu zaboraviti doživljeno”, rekao je Mustafa.

Dodao je kako se dugo neće moći osloboditi posljedica proživljenog.

”Kada komšije koje žive u stanu iznad nas glasnije hodaju ili kada čujem bilo kakve povike, pa čak i zvuk alarma na satu, odmah se sjećam tih trenutaka. Od straha sam grizao usne i to je trajalo oko sedmicu nakon operacije”, rekao je Mustafa.

U Austriji je 9. novembra na 60 adresa izvedena ”Operacija Luxor”, u cilju ”borbe protiv terorističkih struktura, finansiranja terorizma, bavljenja organiziranim kriminalom i pranjem novca“. Privedeno je i ispitano 30 muslimana aktivista i akademskih građana koji su potom oslobođeni.

Mnogi krugovi društva optužili su policiju za prekomjernu silu i ophođenje kao prema teroristima, zbog čega je nekoliko nevladinih organizacija, novinara i pisaca zatražilo hitno rješavanje slučaja.