Azerbejdžanska vojska odbila napad armenske vojske i nanijela im teške gubitke

1205

Azerbejdžanska vojska odbila je napad armenske vojske i nanijela velike gubitke armenskim snagama, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopćilo je da je armenska vojska izvela raketni napad na azerbejdžanske vojnike pozicionirane u Jabrayilu i Hadrutu koji su ranije oslobođeni.

Armenske snage su također tokom noći pojačale aktivnosti na nekim linijama fronta, ali to su na vrijeme osujetili azerbejdžanski vojnici.

U saopćenju se dodaje da su uništena dva tenka T-72, jedan raketni sistem “Grad”, pet haubica D-30, dva samohodna protuzračna vozila ZSU-23-4 “Silka” i osam vozila s municijom koji su pripadali armenskoj vojsci.

Veliki broj pripadnika 18. Motorizovane pješadijske divizije armenske vojske je dezertirao, a unutar 5. Razaračke pukovnije je zabilježen veliki broj poginulih.

Dobrovoljci Yezidi Kurdi iz Iraka sa armenskim vojnicima

Azerbejdžanska vojska je saopćila da je uništila artiljerijsku bateriju 9. Motoriziranog puka armenske vojske, a zamjenik zapovjednika puka je ranjen. Navodi se još da su mnogi plaćenici koji su došli u Nagorno-Karabah da se bore na strani armenske vojske odbili da ratuju, te se dodaje da je azerbejdžanska vojska stekla prednost duž čitavog fronta.


Azerbejdžanska vojska je navela da je armenska vojska ponovo prekršila humanitarni prekid vatre tako što je od jutarnjih sati počela pucati na provincije Goranboy, Terter, Agdam i Aghjabadi.