Bakir Izetbegović: “Bošnjaci kojih je 51 posto u ovoj državi, odstranjeni smo iz bitnih segmenata poput…”

1004

Danas je u Sarajevu održan sastanak delegacija Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine, predvođenih predsjednicima tih stranaka Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je da na sastanku nije ostvaren poseban rezultat jer nisu pronađena rješenja za otvorena pitanja između ove dvije stranke. Predsjednik SDA je iznio i zanimljiv podatak kako su Bošnjaci kao većinski narod oštećeni u raspodjeli vlasti.

– Hrvatski predstavnici insistiraju na legitimnom predstavljanju hrvatskog naroda, a presude koje su dovele u pitanje izbore u Mostaru i izbore za Dom naroda FBiH su insistirali na jednakoj vrijednosti glasova ili približno jednakoj vrijednosti. Mi, Bošnjaci, smatramo da treba taj princip u potpunosti provesti. Smatramo da Bošnjaci nisu dovoljno predstavljani, da Bošnjaci, kojih je 51 posto u ovoj državi, ne učestvuju u tom procentu niti približno u agencijama, fondovima, institucijama. Postoje pariteti, postoje procenti gdje nas nema dovoljno. Odstranjeni smo iz nekih bitnih segmenata poput finansija, gdje smatramo da nam ovaj put hrvatska strana treba pomoći da dobijemo Upravu indirektnog oporezivanja, tako da i mi učestvujemo značajnije u kreiranju onoga što je fiskalni okvir i općenito finansije – poručio je Izetbegović.