SAFF

Bečki „Standard“ prenio Fatmirovu izjavu o genocidnosti Popisa

Facebook
Twitter
WhatsApp
der stand

Austrijski dnevni magazin “Standard” objavio je tekst o Popisu u Bosni i hercegovini, prvom nakon 1991. godine, te problematizirao činjenicu da se ovaj Popis odvija nakon rata i etničkog pomijeranja stanovništva. U jednom pasusu je provučena velikosrpska logika o „nelogičnosti” da pet posto Bošnjaka zauzima pet ministarskih mjesta u Republici Srpskoj, čime se hoće potcrtati tendencija da pet posto Bošnjaka zauzimaju onoliko pozicija koliko ih fizički ima, a čime se protežira istinska namjera Popisa – da se prizna etničko čišćenje kao nova realnost. U tom kontekstu je prenesena izjava „Saffovog„ kolumniste Fatmira Alispahića da je – popis genocidan, a što je Fatmir već obrazložio na više tribina (Maoča, Tuzla, Sarajevo) i tv nastupa, kao što je nedavni intervju na TV Slon, gdje je ukazao da se Popis realizira sa otvorenom genocidnom namjerom umanjenja broja Bošnjaka, te da ga kao takvog treba osporiti pred pravosudnim
instancama. Ove teze Fatmir je temeljito obrazložio u posljednjoj kolumni pod naslovom „Zašto je Popis genocidan”. Očito je kako će tema – genocidnosti Popisa – u narednim mjesecima biti jedna od onih tema koje će izbjegavati korumpirani mediji i političari, te na njoj insistirati svi oni koji su ostali slobodni, u govoru i moralu.
Intervju Fatmira Alispahića na TV Slon možete pogledati na ovom linku, a na sljedećem linku pogledati tekst iz bečkog „Standarda”.

lhttp://derstandard.at/1379292228071/Ethnoproporz-Bosnische-Volkszaehlung-als-Wahl

{youtube}Zt3s29XwDOE{/youtube}

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA