srijeda, 5. oktobar 2022 / 9. rebi'u-l-evvel 1444

SAFF

Bidenova administracija najavila obnovu odnosa s Palestincima

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena najavila je da će obnoviti odnose s Palestincima, kao i pomoć palestinskim izbjeglicama, što predstavlja preokret u odnosu na administraciju Donalda Trumpa i ključni element nove podrške zajedničkom rješenju za okončanje višedecenijskog konflikta s kojim su se složili Izraelci i Palestinci.

Vršilac dužnosti američkog ambasadora pri Ujedinjenim narodima Richard Mills najavio je Bidenov novi pristup na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a i rekao da nova administracija vjeruje da je to i dalje najbolji način da se osigura budućnost Izraela kao demokratske i jevrejske države i legitimne aspiracije Palestinaca ka vlastitoj državi i sigurnom i dostojanstvenom životu.

Kako bi ostvarila ove ciljeve, Bidenova administracije će obnoviti odnose s Palestincima, ali i Izraelcima, kazao je Mills.

To uključuje obnovu odnosa s palestinskim liderima i palestinskim narodom, rekao je Mills i dodao da je Biden bio jasan da namjerava obnoviti programe pomoći SAD-a u cilju podrške razvojnim ekonomskim i programima humanitarne pomoći Palestincima.

Mills je kazao da će Biden preduzeti korake da ponovo pokrene diplomatske odnose koje je prekinula prethodna administracija.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA