Bio na obuci: Saudijski vojni pilot ubio tri osobe u američkoj vojnoj bazi na Floridi

658

Četiri osobe uključujući napadača ubijeni su u mornaričkoj bazi Pensacola na Floridi u drugoj smrtonosnoj pucnjavi u nekoj američkoj vojnoj bazi ove sedmice. Objavljeno je da je napadač bio saudijski vojni pilot Mohammed Saeed Alshamran koji se nalazio na pilotskoj obuci u SAD-u. On se obučavao za upravljanje novim avionima koje Saudijska Arabija nedavno kupila.

Prve vijesti o “aktivnom strijelcu” pristigle su ujutro u šerifov ured u okrugu Escambia.

Nekoliko minuta kasnije je zamjenik šerifa ustrijelio napadača u učionici vojne baze, rekao je šerif David Morgan u petak ujutro na konferenciji za medije.

“Hodati kroz mjesto zločina izgledalo je kao set za snimanje filma”, rekao je Morgan.

Ozlijeđena su dva zamjenika šerifa, jedan je nastrijeljen u ruku, a drugi u koljeno. Očekuje se da će obojica preživjeti, rekli su službenici.

Osmero ljudi prevezeno je u bolnicu Baptist, potvrdila je glasnogovornica bolnice Kathy Bowers.

Saudijski kralj Selman izrazio je saučešće američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Predsjednik Donald Trump je nakon incidenta rekao da ga je kralj Saudijske Arabije Selman nazvao telefonom i izrazio iskreno saučešće porodicama osoba kojesu ubijene u napadu.

‘Kralj Salman nazvao me da izrazi iskreno saučešće obiteljima i prijateljima ratnika koji su ubijeni i ranjeni u napadu na Floridi’, napisao je Trump na Twitteru.

Kralj Selman je rekao da su Saudijci jako ljuti zbog brutalnog napada i da to ni na koji način ne predstavlja osjećaje saudijskog naroda koji voli američki narod.