srijeda, 4. oktobar 2023 / 19. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

Čengić: Naši lideri su nas uvjeravali da idemo sa HDZ-om, Konaković je to govorio

Facebook
Twitter
WhatsApp

Lidija Bradara ne bi potpisala Vladu FBiH ukoliko bi npr. DF, HDZ 1990 i druge stranke skupile parlamentarnu većinu, kazao je danas za N1 Irfan Čengić, delegat SDP-a u Domu naroda PFBiH.

„Ako nije SDA nužna, nije ni HDZ, ali već je postignut politički dogovor. Ja sam za izmjenu ustava ili da to OHR uradi dugotrajno. SBiH radi najbolje i najprincipijelnije prema mom mišljenju, jer oni kažu ne možete bez SDA, a SBIH poštuje parlamentarnu većinu“, kazao je Čengić.

On je otkrio informaciju da je Elmedin Konaković najzaslužniji za koaliciju Osmorke sa HDZ-om, odnosno da ih je on ubijedio d aje to neizbježno.

“Volio bih da smo izbacili i SDA i HDZ iz Vlade ali nismo to učinili. Naši lideri su nas uvjeravali da idemo sa HDZ-om zato što su nužni, Konaković je to govorio, a sada vidimo da nisu bili nužni nego je postojao politički dogovor.” rekao je Čengić.

„Nimalo ugodno nije biti u koaliciji s onima kojima ne dijelite iste stavove, ali možemo raditi na nekim stvarima kao što je evropski put. Ono što su oni govorili u oktobru da su neizbježni, nisu, ali činjenica je da su i SDA i SDP neizbježni“, istakao je Čengić.

Pojašnjavajući šta tačno misli kada priziva intervenciju Christiana Schmidta kazao je da se to odnosi samo na trajno rješenje.

„Pokazao je do sada da nema neki rezon kada donosi odluke, pa vidjet ćemo“, dodao je Čengić.

Istakao je da je realna opcija da se priča sa SDA ako OHR kaže mi nećemo reagovati, a nemamo ruke HDZ-a da izmijenimo Ustav.

„Tada ćemo morati u dogovor, bukvalno da odobrovoljimo Lendu da potpiše Vladu. Ali ne mogu predvidjeti to“, kazao je Čengić.

Ispričao je da se povukao iz svih organa SDP-a, posebno nakon što Bogić Bogićević nije izabran za gradonačelnika.

“Ja samo poštujem Ustav, a to ne znači da sam ja za koaliciju sa SDA”, dodao je Čengić, te podsjetio da 2018. je radio protiv te koalicije, pa je prozvan ‘mladim lavom’.

Izvor: N1

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA