DANIEL SERWER UPOZORAVA: „Dodik priprema policijske snage i vojsku za neku vrstu borbe…“

370

Profesor na Univerzitetu Johns Hopkins Daniel Serwer govorio je za Al Jazeeru o aktuelnoj destabilizaciji u našoj regiji, sa posebnim osvrtom na situaciju na Kosovu i u Bosni i Hercegovini.

Serwer za “Al Jazeeru” kaže da “prijetnja daljnje eskalacije na Kosovu gotovo 100 posto dolazi od Srbije, jer Kosovo zaista nema pravu vojsku, čak i da ima vojsku, nije vojska koja bi mogla da se bori sa vojskom Srbije.”

Također, on smatra da u BiH Milorad Dodik priprema policijske snage i vojsku za neku vrstu borbe.

“Dodik očigledno priprema svoje policijske snage i čak, kad je riječ o srpskom dijelu vojske, priprema ih za neku vrstu borbe ukoliko odluči da je došlo vrijeme da se krene u pravcu nezavisnosti. A bojim se da imamo signal od Rusije da bi oni to podržali.”

Serwer kaže da postoji ozbiljan rizik za sukob u BiH.

“Dodik primjećuje mekoću međunarodne zajednice i vrlo dobro se sjeća da je bilo potrebno tri i po godine krvoprolića prije nego što je međunarodna zajednica intervenisala tokom devedesetih u Bosni i Hercegovini – i to se dogodilo u vrijeme kada su Amerikanci mogli manje-više učiniti što su željeli, a što više nije slučaj. Mislim da postoji ozbiljan rizik za sukob u Bosni i Hercegovini. Nadam se da to neće biti dug sukob, i da Dodik neće uspjeti u svojim namjerama, ali on se kreće jasno u pravcu pokušaja sticanja nezavisnosti”, kazao je Serwer.