SAFF

Đukanović: Velikodržavni nacionalizmi, koji su ugrozili BiH, nisu sahranjeni

Facebook
Twitter
WhatsApp

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je delegaciju iz Bosne i Hercegovine koju su činili Amel Suljević, izaslanik člana Predsjedništva BiH Šefika Džeferovića, i predstavnici Fondacije “Alija Izetbegović” Sabina Berberović Izetbegović i Muhamed Mulahmetović i uručili mu zvaničnu inicijativu o pokroviteljstvu Projekta “Nacionalno blago BiH”.

Đukanović je uz dobrodošlicu izrazio zadovoljstvo što će Crna Gora biti prva država, izvan granica BiH, u kojoj će se predstaviti bosanskohercegovačko nacionalno kulturno blago, odnosno blago svih nas.

– Želim da se zajedno izborimo za to zrno građanskog koje će da nas okuplja – kazao je on.

Zatim je istakao da zna kroz kakva iskušenja prolazi BiH i da se nažalost pogoršanja političkih i sigurnosnih pitanja i danas najdrastičnije prelamaju preko BiH, prenosi RTCG.

– Velikodržavni nacionalizmi, koji su ugrozili tu državu, nisu sahranjeni, iako su doživjeli poraz – kazao je predsjednik Đukanović i podsjetio na vrijednosti koje je sačuvala Crna Gora – mir, multietničku demokratiju, suživot, stabilnost i evropsku budućnost.

– Želimo da budemo od koristi i BiH i njenim građanima – poručio je Đukanović sagovornicima i istakao da inicijative, poput ove, treba da okupljaju i vode na putu integracija.

Izaslanik člana Predsjedništva BiH Šefika Džeferovića, i predstavnici Fondacije “Alija Izetbegović”, prenijeli su predsjedniku Đukanoviću pozdrave uz zadovoljstvo što, kako su kazali, “dijelimo evropsko kulturno nasljeđe”.

Izaslanik Suljević je Predsjedniku uručio poziv predsjedavajućeg i člana Predsjedništva BiH Komšića i Džeferovića da bude gost na ceremoniji obilježavanja dana nezavisnosti BiH.

– Želimo da nam svojim dolaskom u Sarajevo ukažete čast, kao što ste to učinili ovim pokroviteljstvom – rekao je Suljević.

Predsjednik je iskoristio priliku i da čestita predstojeći praznik – 30 godina nezavisnosti BiH.

Postavka “Nacionalno blago BiH” premijerno će biti predstavljena 28. februara u sarajevskoj Vijećnici, nakon čega će se preseliti u Podgoricu.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA