utorak, 5. decembar 2023 / 21. džumade-l-ula 1445

SAFF

Dodik: Sa muslimanima ne možemo imati zajedničke škole i udžbenike

Facebook
Twitter
WhatsApp

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je uoči susreta sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi da će to biti prilika da razgovarao o konkretnim projektima u oblasti energetike i o tome kako se ponašaju predstavnici Zapada. Također, Dodik je ponovo govorio o mogućnosti da RS bude nezavisna te je Bošnjake ponovo nazvao muslimanima.

Komentarišući navode iz Banjaluke i Beograda posljednjih mjeseci o budućem ujedinjenju svih Srba u jednu državu, Dodik je rekao da ideju jedinstva ništa ne može izmijeniti, ali da na ruku ujedinjenja ne ide Zapad koji je prisutan na tom području i drsko se miješa u unutrašnje posloveu.

– Naša težnja ka Srbiji je prirodna. Slična situacija je sa Rusima u Ukrajini, kojih je u toj zemlji 15 miliona i kojima je rukovodstvo te zemlje zabranilo ruski jezik. Zato je specijalna operacija Rusije u Ukrajini opravdana zaštitom prava svog naroda. Tako i mi ovdje – sa muslimanima ne možemo imati zajedničke škole, zajedničke udžbenike – naveo je Dodik.

Dodik je rekao da su mu Amerikanci devedesetih godina objasnili zašto nisu iskoristili mogućnost nacionalnog razgraničenja BiH.

– Prema njihovim riječima, nije se moglo dopustiti stvaranje muslimanske države na teritoriji Evrope. A mi smo postali kolateralna šteta. Ako hoćete da mi ovdje budemo na straži, dajte nam neke privilegije – dodao je Dodik.

Dodik je istakao da narod u RS osjeća ruski narod kao braću, da shvata poziciju Rusije, raduje se njenim uspjesima i brine za njene probleme.

– Mi dobro razumijemo da borba Zapada protiv pravoslavlja nikada nije prestala. Ta borba bila je lajtmotiv svih pohoda, i imala u suštini jedinstven cilj – zavladati bogatim zalihama prirodnih resursa koje ima Rusija. Iz tog razloga u Rusiju su došli i Napoleon i Hitler, a današnji Zapad također želi da zavlada tim prostranstvima – rekao je Dodik.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA