Edward Snowden objavio dokument o deportovanju alžirske šestorke iz BiH u Guantanamo

470

Bivši pripadnik CIA-e Edward Snowden objavio je novi set tajnih dokumenata u kojima se nalaze i detalji hapšenja i odvođenja alžirske skupine iz Bosne i Hercegovine u Guantanamo.
Dokumenti koje je objavio Snowden označeni su kao “The SIDtoday Files”. Radi se o portalu ili mreži koju su koristili obavještajci NSA za slanje izvještaja o sprovedenim akcijama.
U jednom od izvještaja navode se detalji prebacivanja alžirske šestorke iz Sarajeva u Tuzlu, a onda u Guantanamo.
Agent NSA opisuje u svom izvještaju da su alžirsku šestorku ranije te godine pritvorile bh. vlasti nakon optužbi da su prisluškivali i da bi mogli izvesti napad na zgradu Ambasade SAD-a u Sarajevu. Međutim, američke vlasti nisu htjele dati navodne obavještajne podatke bh. vlastima o krivici alžirske šestorke, pa je zbog nedostatka dokaza Vrhovni sud FBiH naredio njihovo oslobađanje, što su američke vlasti smatrale nedopustivim. Agent navodi da nisu nikako mogli dozvoliti alžirska šestorka puštena iz pritvora i da se vrati među građane. Zato je organizirana operacija kidnapiranja i prebacivanja do Tuzle. Zbog protesta građana ispred zatvora u Sarajevu, američka vojska je donijela odluku da promijeni rutu do Tuzle.
Izvještaj koji je objavio Snowden nastao je 2008. godine, a samo nekoliko mjeseci poslije američke vlasti su priznale da su članovi Alžirske grupe u pritvoru držani bez valjanih razloga. Već 2009. oslobođeno je njih pet, a posljednji je iz pritvora pušten 2013. godine.