Fahrudin Radončić: Zašto se stalno vrši pritisak na Bošnjake da mi primamo ilegalne migrante?

179

Odgovarajući na pitanja novinara o aktuelnim temama u Bosni i Hercegovini Šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johan Satler (Johann Sattler) rekao je da se migracije svih podjednako tiču, a upitan je i da li je slao pismo Ministarstvu sigurnosti BiH.

– Pogledajte kuda su rute kretanja, od Turske, Grčke, zapadnog Balkana, preko Bosne i Hercegovine, dalje za Austriju, Njemačku i druge zemlje. I sa ministrom Radončićem i ministarstvom sigurnosti BiH imamo jedan dobar i odgovarajući odnos, ali čak i u prijateljskim odnosima može doći do razmjene kritika. Upravo to su i razlozi zbog kojeg sam se ja obratio pismom, a tiče se prebacivanja u kampove kao što je Lipa gdje su smještajni kapaciteti već popunjeni ili prebacivanje maloljetnika na te lokacije koje nisu adekvatne za smještaj maloljetnika. U suštini razlog samog dopisa je poziv nadležnim vlastima u BiH da ispune svoje odgovornosti u smislu tretmana migranata – rekao je Satler.

Kaže da je poziv bio upućen vlastima Unsko-sanskog kantona sa ciljem intenziviranja njihove saradnje sa Ministarstvom sigurnosti.

– Ministarstvo sigurnosti treba imati konačnu riječ u smislu otvaranja i zatvaranja samih centara ili eventualnih transvera. To nas ponovo vraća na temu da je potrebna snažnija kordinacija. Ne mogu da ne iskoristim priliku, da ovdje naglasim da u ovom trenutku više od 80 posto migranata se nalazi i u USK. Jedan dio se nalazi i u ovdje u Kantonu Sarajevu, u centru Blažuj. Moram pozvati sve ostale vlasti u BiH uključujući vlasti u Republici Srpskoj da traže riješenje kojim će se ravnomjernije raspodjeliti ovaj teret – istakao je Satler.

Ministar Radončić je rekao da su dobili to pismo te da je ragirano veoma brzo i odgovorno.

– Uputio sam pismo premijeru USK, kantonalnoj policiji, FUP-u, tužilaštvu i tražio sam informacije od Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) i treba ispitati svaki slučaj zloupotrebe prema migrantima ili maloljetnicima. Ono što je suština i što stalno ponavljam jeste da je pitanje migranata ne može biti samo pitanje BiH i samo tri kantona. Ima razloga što ja koristim riječ ilegalni migranit jer se radi o ljudima čiji identitet BiH upoće ne poznaje. Imamo 9.500 ljudi i mi ne znamo ko su. Mi ćemo kao BiH odgovorno ispunjavati sve svoje obaveze, ali molimo i naše prijatelje iz Evropske unije na što odgovornijij odnos kako se ne bi pravio taj čep u BiH. Migranit uđu u zemlju Evropske unije koja se zove Grčka, pa iz nje slobodno izađu i dođu u BiH gdje opet čekaju da uđu u Evropsku uniju, odnosno u Hrvatsku. U tom smislu mi ćemo biti veoma, veoma odgovoran partner i tražit ćemo dodatna sredstva i dodatni pritisak na gospodina Dodika i gospodina Čovića. Zašto se stalno vrši pritisak na mene ili na Bošnjake da mi primamo ilegalne migrante. To je kriza koja se mora ravnopravno podijeliti sa cijelom BiH. To su potpuno legitimni stavovi o kojima ja javno govorim. Da skratim, pismo ambasadora nelosna u kojima navodi zabrinjavajuće konstatacije i mi ćemo učiniti sve da neutrališemo strah našim korisnim i adekvatnim potezima. Također tražimo od Evropske unije da ta pomoć bude veća na način da kontrole budu oštrije.- rekao je Radončić.

(Avaz)