SAFF

Glavni odbor SDA: Krajnje je vrijeme da se Dodik zaustavi

Facebook
Twitter
WhatsApp

Na današnjoj sjednici Glavnog odbora Stranke demokratske akcije u Sarajevu je usvojio 14 zaključaka.

Između ostalog, SDA poziva Ambasadu SAD-a da javnosti predoči dokaze o ranijim optužbama na račun SDA o navodnoj blokadi i ometanju istraga o korupciji, kao i dokaze o posljednjim optužbama iznesenim u obrazloženju odluke o sankcionisanju bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića.

Ovo su zaključci sa današnje sjednice Glavnog odbora SDA:

1. Glavni odbor SDA zahtijeva od međunarodne zajednice, posebno od OHR-a i država članica Vijeća za implementaciju mira, da se konačno ozbiljnije pozabave Miloradom Dodikom, njegovom politikom stalne destabilizacije BiH i da ga konačno zaustave u njegovom rušilačkom pohodu.

Već više od 15 godina Milorad Dodik sve otvorenije pravi iskrivljeni narativ o Dejtonskom mirovnom sporazumu, minimizirajući državu i stavljajući entitet RS u poziciju države. Negira i otvoreno odbija provođenje presuda međunarodnih i domaćih sudova, blokira rad državnih institucija, te vrši udar na ustavni poredak BiH i Dejtonski mirovni sporazum. Dosadašnje blage reakcije međunarodne zajednice i Tužilaštva BiH samo su hrabrile Dodika u realizaciji očiglednog secesionističkog plana. Nakon takvih reakcija samo bi se primirio, a onda nastavljao još intezivnije.

Njegova posljednja izjava da će isti dan donijeti odluku o secesiji ukoliko OHR donese Zakon o državnoj imovini treba posebno da zabrine sve, a posebno subjekte za provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Krajnje je vrijeme da se ovaj politički i pravni nasilnik konačno zaustavi. Radi mira i stabilnosti, kako BiH tako i cijelog regiona.

2. Glavni odbor SDA poziva one predstavnike međunarodne zajednice koji aktivno učestvuju u procesu formiranja vlasti da prestanu sa otvorenim favoriziranjem političkih snaga koje su odgovorne za blokade, opstrukcije u funkcionisanju institucija i destabilizaciju situacije u Bosni i Hercegovini, te istovremenim pokušajima eliminisanja iz struktura vlasti političkih snaga koje su se uspješno suprotstavljale destruktivnim politikama i koje su na proteklim Općim izborima dobile većinsku podršku patriotski orijentisanih glasača.

Ovo otvara prostor za jačanje antidržavnih politika i istovremeno slabljene najsnažnijeg i najmonolitnijeg dijela probosanskog bloka. Stranke “Trojke” nemaju kapacitet i reference da se mogu same na učinkovit način suprotstaviti politikama bloka SNSD-HDZ koji slabi poziciju države i njenih institucija.

Poziv Ambasadi SAD-a da predoči dokaze

3. Glavni odbor SDA ponovo poziva Ambasadu SAD-a da javnosti predoči dokaze o ranijim optužbama na račun SDA o navodnoj blokadi i ometanju istraga o korupciji, kao i dokaze o posljednjim optužbama iznesenim u obrazloženju odluke o sankcionisanju bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića.

Umjesto teških i uopćenih optužbi na račun SDA, Ambasada SAD-a dužna je jasno i nedvosmisleno domaćoj javnosti i pravosuđu predočiti dokaze o izrečenim optužbama. Ukoliko se to ne desi, optužbe koje se periodično ponavljaju smatrat ćemo samo dodatnim pritiskom koji ima za cilj pokušaj da se SDA, unatoč izbornim rezultatima i mimo Ustava FBiH, na silu izbaci iz vlasti u korist stranaka “Trojke”, HDZ-a i SNSD-a.

4. Glavni odbor SDA smatra da je i odluka Senata Univerziteta u Sarajevu o poništavanju zvanja magistrice medicinskih nauka prof. dr. Sebiji Izetbegović, kojom se ignorišu bjelodane činjenice, nalazi nadležnih inspekcija i Medicinskog fakulteta, dio politički motivisane kampanje, čiji je jedini cilj diskreditacija prof. dr. Izetbegović i podrivanje pozicije SDA u procesu formiranja vlasti.

5. Glavni odbor SDA poziva stranke takozvane “Trojke” da odustanu od namjere da za sudiju Ustavnog suda BiH imenuju kadar blizak HDZ-u BiH, čime bi, u zamjenu za poziciju u vlasti u jednom mandatu, Ustavni sud BiH kao posljednju pravnu liniju odbrane ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine isporučili toj stranci.

6. Glavni odbor SDA poziva zvaničnike stranaka takozvane “Trojke” da ozbiljno shvate važnost procesa i donošenja odluka koje se odnose na državnu imovinu i realizaciju međunarodnih projekata poput HE Buk Bijela, aerodroma u Trebinju i Istočne gasne interkonekcije.

Nastavak dosadašnjeg pristupa čelnika “Trojke”, prema kojem se pitanje državne imovine poistovjećuje sa “nekom njivom”, i iskazana spremnost na ustupke vlastima entiteta RS, bi imali nepopravljive štetne posljedice po Bosnu i Hercegovinu.

7. Glavni odbor SDA smatra izuzetno štetnim po interese države Bosne i Hercegovine i poziciju bošnjačkog naroda dosadašnji pristup stranaka “Trojke” u procesu formiranja vlasti.

Imenovanjem novog saziva Vijeća ministara BiH i načinom izbora rukovodstava oba doma Parlamentarne skupštine BiH i Parlamenta FBiH, koji je bio protivan većinskoj volji političkih predstavnika bošnjačkog naroda, je potvrđena najava predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da će “blok Srbi-Hrvati odlučivati ko će u vlast, a ne muslimani iz Sarajeva”.

Podrškom zvaničnika “Trojke” pri izboru osoba sa crnih lista SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva na čelne pozicije u institucijama vlasti, te izbor nestručnih, nereferentnih, kompromitiranih i pravomoćno osuđivanih kadrova na pozicije u Vijeću ministara BiH nisu prekršena samo predizborna obećanja tih stranaka već je nanesena ozbiljna šteta institucijama kojima će rukovoditi takvi kadrovi.

Vlada FBiH se može formirati isključivo u skladu sa Ustavom FBiH

8. Glavni odbor SDA naglašava da se Vlada Federacije Bosne i Hercegovine može formirati isključivo u skladu sa Ustavom Federacije BiH, izbornom voljom građana i dogovorom stranaka iz kojih dolaze predsjednik i potpredsjednici Federacije. Podsjećamo da iza bloka SDA-DF i potpredsjednika FBiH Refika Lende stoji najveći broj birača (346.000), najveći broj izabranih zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH (38 od 98) i većina u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH (13 od 23).

9. Glavni odbor SDA poziva SDP i HDZ da prestanu sa pokušajem neustavnog imenovanja Vlade Federacije BiH i ignorisanjem potpredsjednika Federacije BiH iz reda bošnjačkog naroda. Smatramo da će u ovom mandatu biti potrebno formirati koncentracijsku vladu u kojoj će učestvovati sve tri komponente, što podrazumijeva predstavnike Bošnjaka, Hrvata i Srba, odnosno političku komponentu koju čine SDA, HDZ i SDP sa svojim partnerima. Sve mimo toga je gubljenje vremena i nastavak blokade koja je otpočela još prije pet godina odbijanjem HDZ-a da implementira rezultate izbora održanih 2018. godine.

10. Glavni odbor SDA osuđuje napade na reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića i druge imame. Napadi na vjerske autoritete Bošnjaka u sebi imaju elemente islamofobije, a cilj im je da vjernike i općenito Bošnjake privržene tradicionalnim vrijednostima natjeraju na autocenzuru i pristajanje na širi projekat u kojem dvojac SNSD-HDZ nastoji ostvariti dvotrećinsku dominaciju, a utjecaj bošnjačkog naroda, unatoč demografskim pokazateljima, svesti na jednu trećinu.

Zabrinjavajuća je šutnja ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH na sve učestalije napade na Bošnjake i predstavnike Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koji dolaze od najviših zvaničnika entiteta RS.

11. Glavni odbor SDA najoštrije osuđuje smjenu Jasmina Spahića, jedinog Bošnjaka odbornika u Skupštini Općine Bosanska Dubica, sa mjesta potpredsjednika Skupštine, kao i akte zastrašivanja povratnika u tom gradu. Glavni odbor SDA poziva OHR da poduzme aktivnosti iz svog mandata kako bi se zaštitila prava povratnika.

Siledžijstvo mora biti zakonski, ali i politički sankcionsano

12. Glavni odbor SDA najoštrije osuđuje fizički napad Halila Bajramovića, predsjednika NiP-a Unsko-sanskog kantona i zastupnika ove stranke u Parlamentu FBiH, na Sulejmana Samardžića, člana NES-a i savjetnika premijera USK. Siledžijstvo, kojem je nakon objave snimka svjedočila cjelokupna bosanskohercegovačka javnost, mora biti zakonski, ali i politički sankcionisano.

Bajramovićevo silejdžijstvo je posljedica javnih nastupa i retorike predsjednika NIP-a Elmedina Konakovićeva u kojima se redovno insistira na podjelama, obračunima, prizivaju fizički sukobi i generiraju animoziteti među Bošnjacima.

13. Glavni odbor SDA pozdravlja potpisivanje koalicionog sporazuma između SDA, NES-a, DF-a i SBiH kojim je formirana Vlada Unskosanskog kantona i osigurana stabilna dvotrećinska većina u Skupštini USK. Od kantonalnih odbora SDA očekujemo da i u drugim kantonima u kojima SDA vodi procese u što skorije vrijeme budu formirane vlade.

14. Glavni odbor SDA pozdravlja odluku Političke skupštine Evropske narodne stranke (EPP) kojom je SDA postala pridruženi član EPP-a sa pravom glasa. Prelazak u napredniji oblik saradnje sa EPP-om, kao najvećom političkom grupacijom u Evropskom parlamentu, priznanje je za SDA, ali i prilika da se unutar EPP-a i institucija Evropske unije zastupaju i promoviraju interesi Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu u Uniji.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA