Inicijativa potpredsjednice Federacije BiH za priznavanje bosanskog i srpskog jezika u tri kantona sa hrvatskom većinom

357

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović uputila je Domu naroda Parlamenta FBiH Inicijativu za izmjene Ustava Zapadnohercegovačkog, Hercegovačkoneretvanskog i Posavskog kantona u dijelu koji se odnosi na službene jezike i službena pisma.

– Vidljivo je  da se bosanski jezik nepravilno naziva bošnjačkim, a da se kao službeni u potpunosti izostavlja srpski jezik i pismo ćirilica. Ovaj nesklad djelimično je utvrdio i Ustavni sud FBiH u presudi od 7. jula 1998. Godine, u kojoj je utvrđeno kako je naziv „bošnjački“ jezik neustavan –  stoji u Inicijativi potpredsjednice FBIH.

Mišljenja je da taj nesklad između kantonalnih ustava i Ustava FBiH proizvodi ogromnu političku štetu kao nepriznavanje jezika i pisma konstitutivnih naroda.

Iz tog razloga Mahmutbegović je predložila Klubu bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH da pokrene amandmanske procedure pred nadležnim kantonalnim skupštinama, što je jednoglasno i utvrđeno na današnjoj sjednici ovog delegatskog kluba.

Predložili smo amandmane kako bi se u ustavima Zapadnohercegovačkog, Hercegovačkoneretvanskog i Posavskog kantona službeni jezik pravilno nazivao bosanski jezik i istovremeno uveo kao službeni srpski jezik i službeno pismo ćirilica –  izjavio je Feni predsjednik Kluba Bošnjaka Osman Ćatić.

Ustanovljeno je, kako pojašnjava, da su odredbe člana 10. Ustava u dijelu koji se odnosi na definiranje službenog jezika i psima suprotne federalnom Ustavu.

– U Ustavu FBiH jasno i nedvosmisleno stoji da su službeni jezici u FBiH „bosanski i hrvatski jezik“ pri čemu je dopunjen amandmanom na način da definira i srpski jezik kao službeni jezik, a pored pisma latinica dodaje i ćirilica kao službeno pismo Federacije Bosne i Hercegovine – rekao je Ćatić, koji zahtjeva od ovlaštenih predlagača da pokrenu predložene amandmanske procedure.

Sjednici Kluba Bošnjaka danas su osim članova prisustvovali i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača i federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara.

(Fena)