IZ u BiH osudila izjavu Vojina Mijatovića koji je vjerske zajednice nazvao „ograncima fašističkih organizacija“

489

Islamska zajednica u BiH osuđuje teške uvrede koje je sinoć, gostujući u programu Face TV-a (6. 12. 2019.), izrekao potpredsjednik SDP-a BiH i bivši šef kabineta Milorada Dodika Vojin Mijatović.

– On je bez ikakve argumentacije sve vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini, pa tako i Islamsku zajednicu, nazvao „ograncima fašističkih organizacija“. Tom prilikom on je bez ikakvih dokaza ustvrdio kako, „pored tri ove fašističke političke organizacije, imamo još tri zla u Bosni i Hercegovini, to su Pravoslavna crkva, Katolička crkva i Islamska zajednica“, da bi kasnije dodao „…to je rezultat ove tri fašističke političke organizacije i tri ogranka kroz nazovimo vjere“ – navodi se u saopćenju IZ u BiH.

Istaknuto je da, iako angažman vjerskih zajednica u društvu podliježe kritici, neprihvatljivo je da se one ovako brutalno vrijeđaju i etiketiraju.

– Ovakav neodgovoran i klevetnički govor izlazi iz okvira osnovne pristojnosti i ona politička opcija u čije ime su uvrede izrečene se o tome treba očitovati kako bi se otklonila svaka nedoumica o tome jesu li ovo zvanični stavovi stranke – saopćeno je.

Islamska zajednica još jednom apelira ne sve političke aktere da ne posežu za opasnim populizmom, govorom mržnje i neutemeljenim klevetama u javnom prostoru jer to ne doprinosi ozdravljenju društva – navodi se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću IZ u Bosni i Hercegovini.