subota, 9. decembar 2023 / 25. džumade-l-ula 1445

SAFF

Izetbegović pozvao islamske zemlje da muslimane u BiH zaštite od progona

Facebook
Twitter
WhatsApp

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, je u intervju za arapsku televiziju Al Arabiya pozvao islamske zemlje da muslimane u BiH zaštite od progona i poniženja.

Izetbegović je govorio o rezultatima izbora.

“Stranka koju ja predstavljam, koja je najjača u Bosni i Hercegovini, koju sam ja faktrički naslijedio od mog rahmetli oca Alije Izetbegovića je pobijedila dominantno”, rekao je on.

Obrazložio je ovo objašnjavajući strukturu države i nivoa vlasti.

“Dakle imate 13 ustava i 13 zakonodavnih tijela, vrlo kompliciran sistem. Na svim tim nivoima je moja stranka pobjednička. Ono što karakterizira ovaj momenat jeste udruživanje i bosanskohercegovačkih stranaka protiv te najjače koja je organizovala proces demokratizacije, koja je uklonila komunistički režim prije 30 godina i koja je organizovala otpor BiH pokušaju da se ona podijeli, imamo organizovanje ostalih manjih stranaka protiv nje, koje je ohrabreno od strane stranaca”, smatra Izetbegović.

Podcrtao je da su stranci jako prisutni u zemlji i da se brinu o implementaciji Dejtonskog sporazuma, navodeći PIC i OHR. Ali i optužio “zapadne zemlje da su se ujedinile kako bi uklonili SDA iz vlasti”.

“Nažalost, zapadne zemlje su se ujedinile, njihovi ambasadori, u tome da se ukloni ova najjača pobjednička stranka koju ja predstavljam i da se dovedu manje stranke bosanske koje će njih slušati i koje će napraviti ustupke u odnose na srpsku i hrvatsku stranu”, rekao je.

Istakao je da bi BiH bez međunarodne zajednice “teško funkcionisala”, ali ih je i ponovo optužio za uplitanje u izborni proces.

“Oni samo trebaju da omoguće da se izbori odigraju fer i transparentno. Međutim oni su odlučili faktički da najjaču bosansku, bošnjačku, muslimansku stranku uklone iz vlasti, da dovedu alternativu iz bošnjačkog korpusa koja je bitno slabija i koja će da napravi ustupke srpskoj i hrvatskoj strani koje su postale agresivne. Stranci u ovome času rade na način da nas faktički isporučuju, da reduciraju moć Bošnjaka, smanjuju utjecaj muslimana u BiH i na Balkanu da bi zadovoljili druge dvije strane, prije svega srpsku stranu koja je vrlo agresivna u politikama”, rekao je Izetbegović, dodajući da “svjedočimo jednom vrlo čudnom historijskom momentu gdje se uklanjaju oni koji su organizirali odbranu BiH, oni koji predstavljaju većinu naroda, nad kojim je počinjen genocid, za korist onih koji su napravili genocid.”

Naveo je da Visoki predstavnik u ovome nije sam, te objasnio strukturu PIC-a, navodeći da se radi većinom o zapadnim zemljama, ali i da je tu Organizacija islamske saradnje (OIC) koju predstavlja Turska.

“Oni imaju samo jedno sjedište, predstavlja ih turski ambasador. Oni su bili protiv ovoga što se radilo”, rekao je on.

Poziv islamskim zemljama

Izetbegović je naveo da je predvodnik u politici prema BiH koju je prethodno objasnio SAD, navodeći da ta zemlja “želi stabilizirati odnose na Balkanu tako što će ići u korist jakih na štetu slabijih i manjih naroda”.

“Prije svega idu praviti ustupke Srbiji da bi je odvukli od Rusije i Putina, da bi je pridobioli za sebe. Oni to rade na naš račun, na račun naroda poput Bošnjaka, Crnogoraca, Kosovara… Jednostavno idu lakšom linijom, na račun nas koji ustvari trebamo tu međunarodnu zajednicu. Jer Srbi se trude da međunarodna zajednica ode”, istakao je Izetbegović.

Naveo je da “predstavnik Srba” u BiH na dnevnoj bazi vrijeđa zapadne ambasadore.

“Oni njega kao da ne čuju. Mogli bi da ga uklone ako hoće, međutim ne. Oni su odlučili da uklone nas”, rekao je.

Zatim je naveo da na Balkanu živi dva miliona Bošnjaka muslimana i još dva puta toliko Albanaca muslimana.

“Islamske zemlje trebaju da stanu snažnije uz nas. Da pokažu više brige. U ratu su nas pomagali, ali nedovoljno, jer nama je bio nametnut tzv. embargo na oružje. Srpska strana, Beograd je imao hiljade tenkova, aviona, mi nismo imali skoro ništa. A Zapad nam je nametnuo embargo na oružje. Dakle nama je bilo zabranjeno da se naoružamo, takvi goloruki. Zato su ovdje masovna silovanja se desila, etnička čišćenja, pola BiH je očišćeno od strane srpske strane, sve džamije su porušene, učinjen je genocid u BiH, zato što su nam nametnuli embargko na oružje. Islamske zemlje su tada trebale snažnije da se tome odupru. Jednostavno da nam pomognu da se branimo”, rekao je.

Istakao je da je u ovome času “slična stvar u politici”.

“Imamo jedno agresivno ponašanje srpske strane kojoj se pridružuje hrvatska strana, a mi smo pomalo ostavljeni sami sebi. OIC je digao glas protiv ovoga preko turskog ambasadora koji ih predstavlja u PIC-u. Ali to je nedovoljno, jednostavno su ih ignorisali kao da ne postoje. Onako su ih tretirali kako tretiraju i Bošnjake. Kroje nam sudbinu onako kako oni hoče”, naveo je Izetbegović.

“Mislim da to malo muslimana autohtonih, bijelih muslimana ovdje u Evropi zaslužuje više pažnje od strane islamskog ummeta, od strane jakih muslimanskih zemalja. Dakle da nas jednostavno zaštite od progona, poniženja, dvostrukih standarda”.

Izetbegović je poručio da muslimani u BiH zaslužuju više pažnje “jakih muslimanskih zemalja”.

“Zapad pomaže da se stvari riješe dogovorom, kompromisom na našu štetu. Zato je potreban jači utjecaj islamskih zemalja da se napravi balans”, zaključio je Izetbegović.

“Na Balkanu vi ne znate kuda mogu stvari krenuti. Dakle ovo je jedna mješavina naroda, mješavina vjera. Može biti bogatstvo zbog toga, zbog te različitosti, a može biti i prokltstvo. Tako da je potrebno na vrijeme reagovati. Neodgovorne političare koji dobijaju političke poene na način da šire mržnju prema drugima, da raspiruju ponovo ambicije za nekim ratovima, podjelama na Balkanu treba na vrijeme zaustavljati. Mislim da ljudima nije do toga, da žele stabilizaciju, da žele život, da ne žele rat i smrt. Da mnogi mladi ljudi odlaze, napuštaju Balkan u strahu od novih ratova. Na nivou naroda, običnog čovjeka postoji silna želja za pomirenjem”, rekao je Izetbegović.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA