Izetbegović: Završena je faza migrantske krize koja računa samo na bošnjačke dijelove FBiH

232

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, izjavio je da je završena faza migrantske krize koja računa isključivo na bošnjačke dijelove Federacije, s većinski bošnjačkim stanovništvom.

Podsjetio je da je SDA dala podršku da se na današnjoj sjednici razgovara o migrantskoj krizi u BiH, ali da nije bilo podrške predstavnika iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i HDZ-a.

– Tu se desio zanimljiv preokret kada je u pitanju Evropska unija, koji je izazvao jak otpor SDA. Prije nekoliko mjeseci smo rekli da se za rješavanje migrantske krize računa isključio na dijelove Federacije BiH s većinskim bošnjačkim stanovništvom i na bošnjačke kadrove koji treba da se bave tim problemom. Evropska unija je ipak nastojala da i dalje ide u tom smjeru, ali sada su se uvjerili da to nije pravi put – podvukao je Izetbegović.

Sada su, kaže, stigle izjave ozbiljnih evropskih političara koji šalju poruke liderima HDZ-a i SNSD-a Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku da je vrijeme da se pritisak migrantske krize ravnomjernije rasporedi.