SAFF

Izrael ubio više od 13.800 palestinske djece, a više od 17.000 ih ostalo siročadi i bez pratnje

Facebook
Twitter
WhatsApp

Dan palestinske djece kao Međunarodni dan solidarnosti sa palestinskom djecom koji se obilježava 5. aprila dolazi ove godine kada palestinska djeca doživljavaju neviđenu agresiju od strane izraelskih okupacionih snaga.

“Od 7. oktobra, 2023, izraelske okupacione snage vode genocidni rat protiv stanovništva Pojasa Gaze, koji je do sada odnio živote više od 32.975 Palestinaca, uključujući više od 13.000 djece, ranio više od 75.577 ljudi dok se više od 8.100 ljudi, uključujući djecu i žene, i dalje vode kao nestali pod ruševinama. Od 7. oktobra, 2023, Izraelske okupacione snage i setleri ubili su 114 palestinske djece na okupiranoj Zapadnoj Obali, uključujući Istočni Jerusalim”, navode iz ambasade Palestine.

Izraelska agresija nad palestinskom djecom, naglašavaju, je bez presedana i uticala je na cio sistem dječijih prava, posebno na osnovna prava kao što su pravo na život, opstanak i razvoj.

Više od 13.800 djece ubijeno je u Pojasu Gaze od 7. oktobra, a palestinska djeca u Gazi koja su do sada preživjela lišena su prava na zdravlje, vodu, hranu, lijekove i čistu životnu sredinu.

“Izraelska okupaciona vojska sistematski je blokirala ulazak humanitarne pomoći u Gazu, što je navelo Ujedinjene nacije da upozore na ”katastrofalnu” situaciju sa hranom za polovinu stanovništva Gaze i na ”neminovnu” glad, koja je do sada odnijela 34 života, uključujući 31 dijete, iako se strahuje da je pravi broj mrtvih mnogo veći. Bezbjednost hrane postala je goruća briga, a Human Rights Watch optužuje izraelske vlasti da koriste glad kao sredstvo rata.Izraelska okupaciona vojska je takođe lišila djecu Gaze prava da ostanu sa svojim porodicama ili rođacima. UNICEF procjenjuje da je namanje 17.000 djece u Pojasu Gaze bez pratnje, siročadi ili razdvojeno. Svako dijete je srceparajuća priča o gubitku i tuzi”, naglašavaju iz palestinske ambasade.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA