Kanton Sarajevo izdvojio 700.000 KM za odbrane optuženih pripadnika Armije R BiH

660

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo (KS) kojim rukovodi ministar Ismir Jusko, u budžetu za ovu godinu odvojilo je ukupno 450.000 konvertibilnih maraka (KM) za pomoć pri plaćanju advokata koji zastupaju optuženike, dok je 250.000 KM izdvojeno za finansiranje nevladinih organizacija koje rade projekte pravne pomoći za optužene pripadnike Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike BiH (MUP RBiH).

Iz Ministarstva kažu da izdvajanjem sredstava za ovu namjenu ne opravdavaju zločine pripadnika Oružanih snaga Republike BiH.

“Smatramo da svako treba odgovarati za svoje postupke, ali želimo pomoći optuženim i njihovim porodicama da se na dostojan način pokušaju odbraniti od optužnica i spriječiti revidiranje i izokretanje historijskih činjenica o agresiji na Bosnu i Hercegovinu, koja je ustanovljena i od strane Haškog tribunala”, navode iz Ministarstva.

Trenutno su pred Sudom BiH u toku postupci protiv preko 50 bivših pripadnika ABiH i MUP-a RBiH, među kojima su i bivši generali i komandanti poput Atifa Dudakovića, Ramiza Drekovića, Ahmeta Sejdića, Sakiba Mahmuljina, Himze Selimovića i Dragana Vikića.

Iz Ministarstva za boračka pitanja kažu da su u budžetu za 2018. bila osigurana sredstva u iznosu od 300.000 KM, ali su zbog podnošenja novih optužnica u toku godine sredstva u konačnici podignuta na 565.000 KM, a potrošena su na ukupno 41 osobu kojoj se sudi za ratni zločin.

Pomoć je u 2017. i 2018. godini, kako navode iz Ministarstva, pružana i putem fondacija koje su registrovane za pružanje pravne i druge pomoći osumnjičenim i optuženim bivšim pripadnicima Oružanih snaga RBiH u predmetima ratnih zločina, kao i članovima njihovih porodica. Za ove namjene je 2017. izdvojeno 270.000 KM, a 2018. ukupno 250.000 KM.