SAFF

Komšić: Turska ne podržava ono što radi Schmidt, protiv su nametanja rješenja

Facebook
Twitter
WhatsApp

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovini borave u posjeti Republici Turskoj, na poziv turskog prеdsјеdnikа Recepa Tayyipa Erdogana.

Kako je kazao član Predsjedništva BiH Željko Komšić za Hayat.ba bilo je puno tema za razgovor.

– Razgovarali smo o užasnoj tragediji koja je pogodila Tursku, o tome da je Bosna i Hercegovina stvarno osvijetlala svoj obraz i što se tiče direktne reakcije u smislu broja ljudi koji su u okviru spasilačkih timova otišli u Tursku, kao i pomoći koja je prikupljena turskom narodu. Turski narod je zahvalan na svemu tome – rekao je Komšić.

Javnost u BiH interesuje i razgovor o BiH.

– Dotakli smo se svega onoga što se trenutno dešava u BiH, pogotovo poteza visokog predstavnika Christiana Schmidta i onih koji ga podržavaju. Turska ne podržava ono što on radi. Turska je protiv toga da se nameću bilo kakva rješenja o BiH. Turska je definitivno na stajalištu da mi u BiH trebamo između sebe riješiti sve nesporazume koje imamo i dogovoriti kakve BiH treba da ima – dodao je Komšić za Hayat.ba.

Osvrnuo se i na zaključke sastanka, te naglasio koji su.

– Bilo je zaključaka da idemo u zaključenje ugovora o dvojnom državljanstvu, da aktiviramo priču što se tiče slobode kretanja turskih državljana, odnosno državljana BiH da možemo putovati samo sa ličnim kartama. Dosta smo pričali o autoputu Beograd – Sarajevo i potrebi da BiH učini neki korak, odnosno da počne gradnja tog autoputa. Bilo je vrlo zanimljivo i dosta neformalno kao da razgovaramo sa prijateljem koji zna i poznaje situaciju u BiH i regiji. Mogli smo razgovarati otvoreno o svemu onome što su bile teme razgovora – istakao je Komšić.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA