SAFF

Koordinacija bošnjačkih NVO osudila širenje islamofobije na javnom RTV servisu Federalne televizije

Facebook
Twitter
WhatsApp

Koordinacija bošnjačkih NVO izdaje saopćenje za javnost u kome najoštrije osuđuje koncepciju Federalne televizije koja se pretvorila u mašinu za gaženje nacionalnih i vjerskih prava i sloboda bošnjačkog naroda.

Kao članovi Koordinacije bošnjačkih NVO, zatečeni smo i iznenađeni najnovijim slučajem stigmatiziranja i islamofobije Bošnjaka u slučaju Edvina Omerovića koji se desio na Federalnoj televiziji. Kao što je poznato u prilogu FTV-a u emisiji „Mreža“, izvjesni Omer Hasanović i mentorica Elma Kazagić su na krajnje podmukao i prljav način zloupotrijebili dobronamjernost Edvina Omerovića, prevarili ga, a potom oklevetali i prekršili profesionalni novinarski kodeks, čime su na najgrublji mogući način ugrozili građanska prava i slobode – sinu ratnog heroja i komadanta odbrane, koji je nakon svega, po skraćenoj proceduri dobio otkaz! A sve to jer je obavljao vjersku dužnost u pauzi tokom radnog vremena. Zar je to zadatak novinarstva?

Koordinacija bošnjačkih NVO, koja ima više od 50 članica, ima legitimitet da traži od bošnjačkih političara da učine sve kako bi ova televizija prestala biti bastion islamofobije.
Isto tako, tražimo da uprava javnog RTV servisa sankciniše novinare koji su zloupotrijebili novinarsku funkciju i javno nanijeli štetu gospodinu Omeroviću.

Pozivamo Edvina Omerovića da pokrene tužbu protiv FTV-a i novinara koji su radili prilog, ali i da se bori za svoja građanska i radna prava koja su mu u ovom slučaju ugrožena.
Pozivamo organizacije za zaštitu ljudskih prava da stanu u zaštitu gospodina Omerovića te Islamsku zajednicu da se uključi u ovaj slučaj.
Koordinacija bošnjačkih NVO se stavlja na raspolaganje i nudi pomoć u ostvarenju pravde u ovom slučaju.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA