SAFF

Majke Srebrenice se obratile OHR-u i državnim institucijama: Jesmo li sigurne i možemo li mirno ukopati svoje najmilije?

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zbog prisustva Vojske Srbije, a koja nema dozvolu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, pred obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici zahtjevamo hitnu reakciju OHR-a jer ne znamo da li smo sigurni, da li je ovo poruka prijetnje da oni mogu doći kad žele i gdje žele, navele su Majke Srebrenice.

– Mi kao i te 1995. trebamo čekati na svojim pragovima da nas ubijaju, tjeraju i siluju dok čitav svijet šuti. Zahtjevamo hitnu reakciju nadležnih institucija i međunarodne zajednice. Pitamo da li bi bilo normalno da strana vojska bez dozvole ulazi na teritoriju Njemačke, Francuske ili bilo koje države i da li bi se to okarakterisalo kao agresija – oglasile su se na platformi X.

Obratili su se i predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen pitajući je da li su sigurni u svojim kućama te da li mogu ukopati svoje najmilije.

– Da li država Bosna i Hercegovina ima svoje institucije ili nam strane vosjke mogu ulaziti gdje žele i kad god žele? Da li smo mi majke nevino ubijene djece sigurne i da li mirno možemo ukopati svoje najmilije – pitaju Majke.
Dalje dodaju kako su Srbija i njen predsjednik prekršili Dejtonski sporazum.

– Pozivamo sve domaće i međunarodne aktere koji su zaduženi za nadziranje i provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma da poduzmu sve potrebne radnje i direktno kazne one koji su izvršili ponovnu vojnu agresiju na BiH – zaključile su Majke Srebrenice.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA