SAFF

Medić: Kad će na dnevnom redu biti pitanje srušenih 14 džamija u Kozarcu i 1226 ubijenih

Facebook
Twitter
WhatsApp

Na prijedlog gradonačelnika Prijedora u četvrtak, 16. februara, najavljena je posebna sjednica Skupštine Prijedora na kojoj je jedina tačka dnevnog reda izjava hafiza Amira Mahića, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Kozarac.

Dr. Jasmin Medić kazao je da se u ovom slučaju radi o dvostrukim aršinima.

– Ovo je jedan pokušaj da zastraše Bošnjake da bi oni ponovo napustili to područje. Ovo nas dovodi u pitanje i kad će na dnevnom redu biti 14 porušenih džamija u Kozarcu, 1.226 ubijenih, preko 20.00 protjeranih Bošnjaka, ili pak kada će biti procesuirani pravoslavni sveštenici koji su raspirivali mržnju i bili podrška u zločinima – kazao je Medić za BIR TV.

Naglasio je da se Bošnjaci u manjem bosanskohercegovačkom entitetu konstantno osjećaju nesigurno, ali da se nada da će slučaj hafiza Mahića pokazati da je Bošnjacima na ovom području potrebna podrška.

– Treba im se pokazati podrška da nisu sami u teškim periodima, a ovo jest težak period. Napad na Mahića je napad na sve nas.

Iskoristio bih i ovu priliku da pohvalim reisul-ulemu Husein-ef. Kavazovića za njegov odnos prema ovom slučaju.

Nadam se da će njegov primjer poslužiti i drugima – kazao je on.

Advokat hafiza Mahića Emir Kovačević izjavio je da najavljena sjednica ide u pravcu politizacije i pritisaka, što nikome nije u interesu.

– Mogu ponoviti ono što sam kazao nakon saslušanja hafiza Mahića – tu nema nikakvog pravnog osnova da se postupak dalje vodi. Sama najava da će se održati Skupština Prijedora ide u pravcu politizacije – ocijenio je Kovačević za BIR TV.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA