Moguće implikacije Trumpove pobjede na bliskoistočnu krizu

555

Belgijski sedmičnik Le Vif l'Express objavio je zanimljiv intervju sa Fabriceom Balancheom, ekspertom za Siriju u Washingtonskom institutu za bliskoistočnu politku (The Washington Institute for Near East Policy). Blanche je govorio o geopolitičkim promjenama kojima će svjedočiti Bliski istok u eri Donalda Trumpa.
Balanche stiče da Trump ne želi da Bliski istok bude poprište američko-ruskog sukoba kao što je planirala Hillary Clinton, i što bi, smatra, produljilo sukob u Siriji.
“Trumpov prioritet je borba protiv IDIŠ-a, zato je Rusija vrlo moguć saveznik Trumpu”, navodi Blanche i dodaje: “Što se tiče Beššara Asada, on za Trumpa ne predstavlja veliki problem. Trumpu je bitno da uništi IDIŠ, makar to značilo saradnju sa Asadovim režimom.”
Podsjećanja radi, Trump je u prošlosti izjavio: “Beššar Asad nije odgovarajući predsjednik, ali to ne znači da trebamo potrošiti ogroman novac pomažući njegove protivnike da ga sruše.”
“Sirijski režim”, kaže Blanche, “osigurao je opstanak. Napose, nakon rusko-turskog dogovora i potpunog povlačenja Jordana, te smanjenja saudijsko-katarske podrške opoziciji, koja nije uspjela dobiti dovoljno snažnu podršku Obamine administracije. ”
Sirijska opozicija živi u velikoj diplomatskoj izolaciji, ističe Blanche, što će dio te opozicije prisiliti da se vrate za pregovarački sto sa Asadovim režimom. To će, smatra, dovesti do smanjenja intenziteta ratnih dejstava.
Na pitanje smatra li da bi Saudijska Arabija mogla izvući najviše koristi iz Trumpove pobjede, s obzirom da je on najavio poništavanje nuklearnog sporazuma sa Iranom, Blache odgovara: “Reakcije većina arapskih zemalja odaju da nisu sigurni kakav stav trebaju zauzeti. Vladari arapskih zemalja bili su prvi koji su Trumpu čestitali pobjedu, iako je dio tih zemalja podržavao Hillary Clinton. Čak i ako nuklearni sporazum bude poništen, ne trebamo zaboraviti da je Trump najavio kako će maksimalnu pažnju posvetiti zaštiti Izraela.”
Na pitanje da komentira izjavu novoizabranog američkog predsjednika kako je Bliski istok bio sigurniji za vrijeme vladavine Saddama Huseina i Muammera Gadafija, okrivljujući za njihov pad politiku prethodnih vlada, Blache odgovara: “Prvi je na Bliskom istoku vojno intervenirao Bush, a ne Obama. Ali, iz ovakvih Trumpovih izjava možemo zaključiti da je spreman sarađivati sa diktatorskim režimima.”
Osvrćući se na sirijsku krizu, Blache kaže: “Evropa i dalje insistira na rušenju Asada i uvođenju demokratije i ljudskih prava, a Trumpova pobjeda će otežati koordinaciju vanjske politike zemalja članica NATO-a, što će imati negativne implikacije na sve što je do sada postignuto.”
Na kraju, Blache ističe kako Trump nije toliko posvećen problemu Bliskog istoka, koliko je posvećen političkom i ekonomskom izoliranju Kine, zbog čega teži zbližavanju s Rusijom, koja će postati ključni faktor rata u Siriji.
Pripremio: Abdullah Nasup