SAFF

Najgori vid otuđenja i usamljenosti je udaljenost od Allaha

Facebook
Twitter
WhatsApp

Piše: Edhem Šerkavi /Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Ebu Tavil el-Memdud, radijallahu anhu, došao je Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i rekao mu: ”Allahov Poslaniče, šta misliš o čovjeku koji je počinio sve moguće grijehe, nije ostavio ni mali ni veliki grijeh a da ga nije učinio. Ima li za njega pokajanja?”

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upitao je: ”Jesi li primio islam?”

Ebu Tavil je odgovorio: ”Što se mene tiče, ja svjedočim da nema drugog istinskog božanstva osim Allaha, i da si ti Njegov rob i poslanik.”

Tada mu je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Da (ima za tebe pokajanje). Čini dobra djela, a ostavi loša, pa će ti ih Allah pretvoriti u dobra djela.”

Ebu Tavil je rekao: ”Sve moje grijehe i prijestupe?”

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao mu je: ”Da!”

Tada je Ebu Tavil počeo izgovarati tekbire i nije prestajao govoriti: ”Allahu ekber!”, dok se nije udaljio.” (Et-Taberani)

O, divnog li Gospodara! Njegov rob mu se suprotstavlja griješenjem i ne ostavlja ni mali ni veliki grijeh a da ga ne čini, a onda kad postane usamljen, kad osjeti otuđenost i kad shvati da nema istinskog prijatelja osim Allaha i da ne postoji drugo utočište za njega osim kod Allaha, dolazi kao pokajnik, ponizan i odlučan da se više ne vraća na grijehe koje je svakodnevno činio. I njegov Gospodar ga prihvata i dočekuje kao što porodica dočekuje odsutnog člana kad se vrati iz tuđine, a nema goreg otuđenja od udaljenosti od Allaha, niti ljepše prisnosti i bliskosti od bliskosti sa Allahom.

Zato ne uveličavaj svoje grijehe pred Allahovom milošću, jer je Allahova milost veća od svih tvojih grijeha. Jedan od znakova veličine Allahove milosti je i to što On ne oprašta samo grijehe onome ko se iskreno pokaje, već njegova loša djela koja je učinio pretvara u dobra djela.

Ove Poslanikove, sallallahu alejhi ve sellem, riječi, nisu ništa drugo do potvrda Allahovih riječi: Ali onima koji se pokaju i uzvjeruju i dobra djela čine, Allah će njihova hrđava djela u dobra promijeniti, a Allah prašta i samilostan je.” (El-Furkan, 70.)

Stoga, ne dozvoli šejtanu da stane između tebe i Allaha, jer je jedna od njegovih pokvarenih metoda, ako se čovjek pokaje zbog svojih grijeha i odluči učiniti iskrenu tevbu, da mu dolazi i govori: ”Od čega se ti zapravo kaješ, od bluda ili od alkohola? Od krađe ili od laganja? Od podmićivanja ili od lihvarenja? Od neposlušnosti prema roditeljima ili od prekidanja rodbinskih veza?!”

Šejtan uvećava tvoje grijehe, a umanjuje Allahovu milost u tvojim očima, zato se ne osvrći na njegove spletke i došaptavanja, već se okreni i obrati Allahu svim svojim bićem, traži oprost za svoje grijehe, čini dobra djela koliko možeš i raduj se. Jer, Allaha mi, ako je tvoje pokajanje iskreno i ako ustraješ na pravom putu, vidjet ćeš na Sudnjem danu loša djela koja si činio kako su pretvorena u dobra djela, jer nema niko milostiviji ni plemenitiji od Milostivog Allaha.  

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA