SAFF

Nevjerovatan slučaj u Bihaću: Šef policije osuđen na sedam mjeseci zatvora jer je vodio lažne istrage o terorizmu i ucjenjivao ljude

Facebook
Twitter
WhatsApp

Besim Dervišević, bivši službenik FUP-a i šef Detašmana Bihać, osuđen je na Općinskom sudu u ovom gradu na sedam mjeseci zatvora nakon što je oglašen krivim da je tokom 2012. godine iskoristio svoj položaj, odnosno vodio fiktivne policijske istrage na osnovu kojih je sebi pribavio nezakonitu imovinsku korist.

Osim zatvorske kazne Derviševiću je ovom nepravomoćnom presudom izrečena i mjera zabrane obavljanja policijskih poslova.

Bivšeg čelnika FUP-a u Bihaću razotkrio je Dževad Rekić iz Bosanske Krupe koji je nastanjen u Švicarskoj, a pošto je ucjene i iznuđivanje novca kojima je bio izložen prijavio direktoru Federalne uprave policije i Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona.

Rekić i Dervišević su se upoznali posredno. Afera je počela kada je Dervišević nazvao Rekića u Švicarskoj i rekao mu da hitno dođe, jer su u vozilu u Rekićevom autoservisu u Bosanskoj Krupi pronađene ampule koje se koriste u terorističkim napadima. Kasnije se ispostavilo da je to bila laž.

Rekić je poslušao, a Dervišević mu je govorio da je predmet kod njega i da ima velikih problema i troškova te da mora, navodno, platiti neke tužioce i advokate da se “slučaj” zataška. U strahu da mu ne “prikače” terorizam, Rekić je policajcu dao 500 švicarskih franaka.

Dervišević je potom od svoje žrtve tražio iPhone 5 i tablet za službu, što je i dobio, a naposljetku i vozilo Mercedes Smart ispod cijene. Kako stvari stoje, a sudeći i prema izjavama Rekića, Dervišević je u sve upleo i tužiteljicu Vildanu Dedić kojoj je Rekić odnio novi iPhone 5.

Kada je prijavio Derviševića, policiji je na uvid dao sve poruke koje je dobio od inspektora Derviševića, kao i originalne račune za sve tehničke uređaje koje je kupio.

Ipak, izrečenom presudom Dervišević je oslobođen optužbi u odnosu krivična djela krivotvorenja službene isprave i odavanja službene tajne što mu se također stavaljalo na teret.

– Tužilaštvo će na ovu presudu, nakon analize pismenog obrazloženja iste, podnijeti žalbu Kantonalnom sudu u Bihaću s ciljem da se za osuđujući dio presude izrekne kazna zatvora u dužem trajanju, kao i da se oslobađajući dio presude preinači i optuženi proglasi krivim za krivotvorenje službene isprave i odavanje službene tajne – saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva u Bihaću.

Inspektor Dervišević je 2007. godine kao šef Detašmana FUP-a u Bihaću “zaradio” suspenziju, a onda i otkaz zbog umiješanosti u ometanje policijske istrage o ubistvu srpskog povratnika Cvijana Radića 1997. godine te zbog odavanja službene tajne. Polovinom 2013. godine Dervišević je suspendovan te je dobio i otkaz.

Faktor.ba

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA