četvrtak, 7. decembar 2023 / 23. džumade-l-ula 1445

SAFF

Novi običaj u Saudiji – Idiševi vojnici ubijaju najbliže rođaka jer ih smatraju otpadnicima od islama

Facebook
Twitter
WhatsApp

Skupina Saudijaca, koji pripadaju organizaciji Idiš, zaprijetila je ubistvom svojih najmilijih u Saudijskoj Arabiji, ako se ne pokaju od svoje apostazije (otpadništva) u koju su, kako tvrde njihovi rođaci Idiševci, zapali. Svoju prijetnju obznanili su u video-isječku koji se jučer brzo proširio društvenim mrežama.

Oni su svoju prijetnju izrekli povodom proslave čina ubistva koje je Saudijac Sa'd al-Anzi, također pripadnik Idiša, izvršio nad svojim amidžićem Mudevisom al-Anzijem u vrijeme Kurban bajrama. Taj nemili događaj potresao je saudijsko društvo, a saudijske vlasti su uhapsile počinioca tog zločina.

U videu je prikazan zamjenik Idiševog komandanta pokrajine Embar i jedan od članova saudijske porodice Al-Anzi, Džemil al-Hamlai, koji je objavio slike svojih rođaka, koji rade u Saudijskoj Arabiji, prije svega sliku svoga rođenog brata, zaprijetivši da će ih sve poubijati ukoliko se ne pokaju od svoga otpadništva i ne postanu pravi muslimani.

U vrijeme kada se porodica Al-Hamlai, javno odrekla Džemila al-Hamlaija, on je, pokušavajući objasniti svoj stav prema rođacima Saudijcima, kazao: ”Kada Saudijac kaže drugom Saudijcu: ”Tekfi” – ”dosta je!”, ”dovoljno je!” (prestani!), neće ga zaklati, pa makar on bio nevjernik, ili mušrik, ili otpadnik, ili pak počinio neki veliki grijeh koji izvodi iz vjere”, aludirajući na molbu Mudevisa al-Anzija koju je, prije ubistva, uputio svom amidžiću ubici, riječima: ”Tekfi!”

Idiševac al-Hamlai je bio 6 godina u zatvoru u Saudijskoj Arabiji, zatim je, na osnovu pravosnažne sudske presude, oslobođen, da bi se nakon toga priključio Idišu u Siriji, odakle upučeje prijetnje svojoj braći i rođacima putem Twittera.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA