srijeda, 4. oktobar 2023 / 19. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

O plemenitim ljudima se govori samo dobro i kad ne osjetiš njihovu velikodušnost 

Facebook
Twitter
WhatsApp

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Rečeno je da je jedan beduin, nakon napornog i dugog putovanja, došao u kuću Hatima et-Taija, želeći da se odmori i da zatraži hranu i piće, znajući za Hatimovu plemenitost i velikodušnost.

Međutim, kad su se sreli, Hatim et-Tai ga je hladno pitao za njegovu potrebu, pa mu je beduin rekao: ”Allaha mi, umoran sam od putovanja, jako sam gladan i žedan, pa sam došao kod tebe, jer svi Arapi znaju za tvoju plemenitost, gostoprimstvo i velikodušnost, i pričaju o tome.”

Hatim mu je namjerno hladno rekao: ”Zar ti misliš da je moja kuća otvorena za svakoga ko mi dođe da se odmori, da jede i pije?”

Beduin se zbunio, pocrvenio je u licu od stida i požurio je do svog konja, uzjahao ga i otišao ne progovorivši više ni jedne riječi.

Kada se udaljio, Hatim je zamaskirao lice, uzjahao konja i sustigao beduina. Zatim ga je pozdravio i rekao mu: ”Odakle dolaziš, brate Arape?”

Odgovorio je: ”Dolazim od Hatima et-Taija.”

Hatim ga je upitao: ”Kakvu si potrebu imao kod njega?”

Beduin je odgovorio: ”Bio sam gladan, pa me je nahranio, i bio sam žedan pa me je napojio.”

Kada je Hatim otkrio svoje lice smijući se, upitao je beduina: ”Zašto si me lagao?”

Beduin je rekao: ”Tako mi Boga, da sam rekao drugačije, niko od Arapa mi ne bi povjerovao i rekli bi da sam lud.”

Hatim se nasmijao i u pratnji beduina se vratio svojoj kući, ugostivši ga onako kako i priliči čovjeku čija plemenitost je bila poznata među svim Arapima.   

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA