Omićevo dodvoravanje Delijama: Nisam musliman, razmišljao sam da uzmem i pasoš Srbije

3284

Alen Omić, košarkaški reprezentativac Slovenije, novi je centar KK Crvena zvezda s kojom je potpisao ugovor do kraja tekuće sezone.

Košarkaš rođen u Tuzli (živio u Banovićima), koji je prije odlaska u Sloveniju bio fudbalski golman (odveo ga menadžer Enes Trnovčević), nikada nije obukao dres reprezentacije Bosne i Hercegovine.

U intervjuu za službenu stranicu KK Crvena zvezda, Alen je priča o ispunjenju dječačke želje i velikom izazovu koji donosi igranje u dresu beogradskog kluba.

Omić je u Zvezdu stigao Izraela, gdje je igrao za Hapoel iz Jerusalema i veoma se obradovao mogućnosti da igra za klub za koji navija od mladosti.

Međutim, poznat je i stav navijača Crvene zvezde da igrači koji su iz komšiluka “nisu dovoljno kvalitetni”, koji predstavlja jedinu prepreku da se mladom Slovencu ispuni san da zaigra za najveći klub u Srbiji.

Vođeni prethodnim problemima, porazgovarali smo sa Alenom Omićem i dobili odgovore na neka pitanja nakon kojih će javnost u Srbiji malo bolje upoznati ovog košarkaša.

– Počeo sam svoju košarkašku priču u Zlatorogu, i nakon toga put je za svakoga ko želi da napreduje u slovenačkoj košarci sličan. Prešao sam u Olimpiju 2012. godine. U međuvremenu, postao sam i reprezentativac Slovenije, a kasnije me put vodi u Gran Canariju, Anadolu EFES, pa Unicaju – rekao je Omić, dodavši:

– Imam jako puno prijatelja i drugara među Srbima koji žive u Sloveniji. Taj mentalitet i narod su mi jako bliski, tu nema nikakve tajne. Uostalom ima li razlike? I te ljude doživljavam kao svoje, mentalitet nam je isti!

Stav da igrači iz “neprijateljskog komšiluka nisu dovoljno kvalitetni za Crvenu zvezdu” komentarisao je svoj način. Iz njegovih riječi moglo se zaključiti kako se dodvorava Delijama, navijačima beogradskog tima.

– Šta je to neprijateljski komšiluk? Sa druge strane imam kvalitet za Crvenu zvezdu i verujem da je ovo najveći izazov u mojoj karijeri. Narod u Srbiji doživljavam kao sebi blizak. Uostalom imao sam još znatno ranije ideju da apliciram za srpski pasoš uz maternji slovenački. Ja kao Slovenac nisam što se vjere tiče neko koga to baš zanima. Odmah i da dodam, ljude dijelim na one dobre i loše, trećeg nema. Ako baš nekoga i interesuje, ateista sam, pa neka bude da je Crvena zvezda moja nada i vjera, jer je meni košarka na prvom mjestu – rekao je Omić, koji je dodao da u slobodno vrijeme vrlo rado pogleda i filmove Emira Kusturice, a neka pisana djela Andrića i Selimovića zna gotovo napamet.

Izvor: Faktor