nedjelja, 1. oktobar 2023 / 16. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

Opasna poruka: Rusija pokušava vezati problem Srbije i Kosova za Bosnu i Hercegovinu

Facebook
Twitter
WhatsApp

Pristup State departmenta suverenitetu Srbije i BiH podsjeća na podvojenu ličnost, istakla je portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova, komentarišući izjavu šefa pres službe State departmenta Neda Pricea o Dejtonskom sporazumu.

Zaharova se osvrnula na izjavu Pricea koji je rekao da će Washington “nastaviti da podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH i pozivati na odgovornost one koji teže da potkopaju institucije BiH i Dejtonski sporazum”.

– Nevjerovatno. Nede, pokušajte da zamijenite “BiH” sa “Srbija”, “Republika Srpska” sa “Kosovo”, Dejtonski sporazum sa rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244 i dobićete dijagnozu – podvojena ličnost, navela je Zaharova na svom profilu na Telegramu.

Rusije je kroz poruku Marije Zaharove potpuno preuzela narativ Milorada Dodika, pokušava vezati problem Srbije i Kosova za Bosnu i Hercegovinu. Time Rusija očito podržava stav Milorada Dodika da se sudbina Kosova treba vezati za budućnost Republike Srpske.

Podsjetimo, američki State Department se oglasio povodom posljednjih izjava predsjednika entiteta RS Milorada Dodika kojima je zaprijetio otcjepljenjem RS-a. “Sjedinjene Američke Države odbacuju komentare predsjednika RS-a Milorada Dodika od 9. marta, u kojima je nastojao da potkopa Ustavni sud Bosne i Hercegovine i iznio višestruke prijetnje o otcjepljenju RS od Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz State Departmenta.

U saopćenju se dodaje da Član 3 Dejtonskog ustava jasno kaže da RS mora u potpunosti poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH.

Iz Washingtona je poručeno da SAD čvrsto stoje uz narod BiH na putu euroatlantskih integracija i jačanju državnih institucija. Također su istakli da su separatistička retorika i prijetnje Dejtonskom mirovnom sporazumu neodgovorne, opasne i štetne za napredak BiH ka daljim euroatlantskim integracijama.

“Obavezujemo se da ćemo nastaviti podržavati suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH, te smatrati odgovornim one koji nastoje potkopati institucije BiH i Dejtonski mirovni sporazum. Naša predanost je čvrsta, a Sjedinjene Američke Države neće odustati od naroda Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz State Departmenta.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA