SAFF

Panel u Ahmićima: Zaustaviti regionalni revizionizam, zaštititi žrtve od novih progona

Facebook
Twitter
WhatsApp

U Ahmićima je, uoči još jedne tužne godišnjice najokrutnijeg i najtežeg zločina HVO-a u BiH, održana panel disusija na kojoj su panelisti koji dolaze iz NVO sektora iz Hrvatske i BiH, Tribunala u Hagu i Udruženja “16. april Ahmići” donijeli više zaključaka na temu “Sudski utvrđene činjenice nasuprot glorifikaciji zločina“.

Zaključke prenosimo integralno:

1. Osuđujemo regionalni revizionizam, osuđujemo svaku vrstu revizionizma, počevši od negiranja zločina, afirmacije i glorifikacije zločina i zločinaca, političke i državne zaštite zločinaca, a s tim u vezi sistemski napadi, vrijeđanje i nipodaštavanje žrtava su neprihvatljivi i ne smiju biti tolerirani i moraju biti spriječeni i sankcionirani od nadležnih organa u BiH i regionu. Pozivamo UN, EU njihove predstavnike i tijela da preduzmu sva
raspoloživa sredstva i mehanizme da zaštite naslijeđe MKSJ/MRMKS, osujete i zaustave navedene politike revizionizma u regionu i svojim Mehanizmima pruže zaštitu žrtvama.

2. Upućujemo poziv UN da održi posebnu raspravu u pogledu redovnih i polugodišnjih izvještaja KSJ/MRMKS i izvještaja ureda visokog predstavnika -OHR u pogledu revizionističkih akcija u regionu ,negiran ja genocida i drugih zločina i problema regionalne saradnje u progonu ratnih zločinaca.3. Pozivamo nadležne institucije u BiH da odmah i neizostavno realiziraju Revidiranu državnu strategiju i anex B strategije i pruže zakonsku zaštitu žrtvama i svjedocima zločina.

4. Pozivamo nadležne institucije u BiH da odmah pristupe procesuiranju svih oblika negacije naslijeđa MKSJ/MRMKS, domaćih i međunarodnih sudova.

5. Pozdravljamo Odluku visokog predstavnika za BiH da presuđeni ratni zločinci ne mogu biti na izbornim listama. Pozivamo visokog predstavnika za BiH da oštro sankcionira svaki oblik negiranja zločina posebno od najviših državnih i političkih nosilaca vlasti u BiH.6. Istina i pravda nemaju alternativu kao i mir, saradnja i međusobni odnosi povjerenja i razumijevanja. Mehanizmi tranzicijske pravde nemaju alternativu. Pozivamo međunarodne i domaće predstavnike da ponovo dodatno pokrenu mehanizme tranzicijske istine pravde koja može osigurati mir i saradnju. Zaštita naslijeđa
MKSJ/MRMKS je s tim u vezi primarni cilj.

7. Pozivamo kantonalna, entitetska i državna ministarstva, posebno ministarstva obrazovanja, da pronađu načine da u kurikulume uvrste činjenice o sukobima devedesetih utvrđene pred MKSJ/MRMKS i domaćim sudovima.

8. Pozivamo sve političke stranke u BiH i regionu, posebno one koje su u prošlosti imali razumijevanja za patnje žrtava sukoba devedesetih, da u budućnosti obrate dodatnu pažnju na apele udruženja žrtava i počnu zastupati njihove interese pred državnim i lokalnim organima vlasti.

9. Pozivamo sve nadležne organe u regionu da preispitaju liste ljudi odlikovanih u prošlosti i oduzmu odlikovanja svima koji su u međuvremenu osuđeni za ratne zločine.

10. Pozivamo sve medije da u izvještavanju o sukobima devedesetih neizostavno u svojim tekstovima i prilozima uvrste sudski utvrđene činjenice i uvaže patnju žrtava zločina”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA