petak, 18. novembar 2022 / 24. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Pariz: 9 sati ležao povrijeđen na trotoaru, niko od prolaznika se nije ni zaustavio, umro…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

René Robert, poznati švicarski fotograf, umro je od hipotermije u Parizu, a njegova tragična smrt šokirala je francusku javnost.

Kako piše The Guardian, spomenuti umjetnik prošle sedmice otišao je u uobičajenu večernju šetnju kvartom u kojemu je živio, no poskliznuo se i nezgodno pao. Prema riječima njegova prijatelja, novinara Michela Momponteta, Robert je stradao na Ulici Turbigo između Trga Republike i tržnice Les Halles.

Nesretni 85-godišnjak proveo je devet sati ležeći na hladnoći, a činjenica da su ga ljudi ignorirali, što je na kraju dovelo i do njegove smrti, izazvala je tugu, bijes i nevjericu u Francuskoj, ali i šire.

– Uhvatila ga je vrtoglavica i pao je. Kako nije mogao ​​ustati, ostao je bespomoćno ležati devet sati, sve dok jedan beskućnik nije pozvao hitnu pomoć. No bilo je prekasno. René je već imao ozbiljnu hipotermiju i život mu je visio o koncu. Tokom tih devet sati niti jedan prolaznik nije stao da provjeri zašto taj čovjek leži na trotoaru. Niti jedan – napisao je na Twitteru fotografov prijatelj Mompontet.

Renéova smrt potaknula je raspravu o građanskoj odgovornosti i osnovama ljudske pristojnosti.

(Jutarnji)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA