SAFF

Putin je potomak kršćanskog borca koji se na Kerbeli borio u redovima Huseina r.a.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Ruska agresija na Siriju, s ciljem da pomogne i odbrani zločinački režim Bashara Asada, pokrenula je, na društvenim mrežama, neviđenu šiijsku kampanju u korist Vladimira Putina. Šiijska zaluđenost i opsjednutost Putinom ide dotle da su neki od njih ustvrdili i objavili kako Putin vodi porijeklo od jednog kršćanskog ratnika koji se, na Kerbeli, 61. godine po Hidžri, borio na strani Husejna r.a., a protiv Jezida i njegove vojske.

Šiije se naprosto utrkuju i natjeću na društvenim mrežama u prenošenju različitih predaja, pokušavajući dokazati da Vladimiri Putin, uistinu, vodi porijeklo od kršćanina Vehba, za kojeg šiijski historijski izvori kažu da se borio na strani Alijinog sina i Poslanikovog unuka, Husejna r.a. i da je ubijen zajedno sa Huseinom r.a.

Šiijska internetska stranica ”Hashduna” je na svom Facebook profilu prenijela tekst navodnog hadisa (predaje) koji je u svom predavanju spomenuo izvjesni Evs Daragam el-Jasiri u kojem stoji da je šiijski imam es-Sedžad, sin Husejnov r.a., upitan o kršćaninu Vehbu, pa je rekao: ”Iz njegove loze pojavit će se čovjek koji će pomoći šiije protiv njihovih neprijatelja.” I taj el-Jasiri je uporan u svojim tvrdnjama kako se radi o vjerodostojnoj predaji koja je prihvaćena kod šiijskih vjerskih autoriteta.

U svom predavanju, koje je prenijela spomenuta stranica, el-Jasiri još tvrdi: ”Šiijske vjerske vođe uvijek su bile pomognute pripadnicima drugih vjera. Jedan od tih primjera je i kršćanin Vehb koji se borio na strani Husejna. A evo danas je došao Putin da nastavi njihovim putem.” Mnoštvo je drugih šiijskih internetskih stranica koje pozdravljaju Putinovu agresiju na Siriju.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA