Radnici Aluminija protestirali ispred HDZ-a BiH, Čović im poručio da dođu sutra

285

Radnici mostarskog Aluminija, čiji su pogoni sinoć u ponoć i četiri minute ugašeni, okupili su se u znak protesta ispred zgrade centrale Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u Mostaru, koju okrivljuju za gašenje hercegovačkog giganta, tražeći odgovor za nastalu situaciju.

Iako su radnici tražili sastanak s čelnicima stranke kako bi dobili odgovor za novonastalu situaciju došli su pred zatvorena vrata zgrade HDZ-a BiH, prenosi Anadolija.

Niko ih nije dočekao, a kako je kazao predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Romeo Biokšić putem telefonskog poziva je dobio termin za sastanak s čelnicima HDZ-a BiH u četvrtak u 12 sati.

Ističe kako je predsjednik stranke Dragan Čović izrazio suosjećanja pitajući se što to u ovome trenutku znači za 900 radnika i njihovih porodica koji su ostali bez kruha.

“Šok, tuga, nevjerica. Trenutno smo na plaćenim godišnjim odmorima, otvara se stečajni postupak. Nakon toga ćemo dobiti rješenja o otkazima o ugovorima o radu, zatim idemo na biro, što i kako dalje ne znamo”, kaže Bijakšić.

Ističe da je tvornica ugašena i da su štete neprocjenjive te da su ljudi koji ostaju bez posla u očaju i beznađu.

“Nadali smo se ipak da će Vlada poduzeti neke korake, da neće dopustiti gašenje tvornice. Nažalost do toga nije došlo. Loša politika koja se vodi na ovim prostorima pokazala je svoje pravo lice”, rekao je Biokšić.

Komentirajući pitanja novinara o šutnji na svim nivoima vlasti, posebno hrvatskih predstavnika kaže kako nema riječi.