Radončić: Bit ću ministar sigurnosti

414

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić je nakon današnje sjednice Predsjedništva stranke potvrdio da SBB ulazi u vladajuću koaliciju, a potvrdio je i da je državni zastupnik Damir Arnaut podnio ostaku na poziciju u Predsjedništvu te stranke zbog neslaganja sa odlukom o rekonstrukciji Vlade Kantona Sarajevo.

Radončić je kazao da je Arnaut na sjednici Predsjedništva izjavio kako je imao sastanak sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

– Ja lično poznajem gospodina ambasadora i čvrsto vjerujem da se to nije dogodilo. Čisto sumnjam da su britanski i američki ambasador kao jako iskusne diplomate, kao zemlje koje puno pomažu BiH, kao zemlje koje se nikada nisu miješale u formiranje vlasti na način da imaju svoje favorite i da narađuju ko će činiti vladajuću koaliciju, 100 posto sam siguran da oni to nisu uradili – izjavio je predsjednik SBB-a.

S druge strane, dodaje, članovi Predsjedništva SBB-a s razlogom traže da SBB pokaže svoju suverenost kada su u pitanju ucjene bilo kojeg člana te stranke, a izjavio je i da je Arnaut “pobjegao od kontakta” sa njim.

– On je meni na izlasku rekao da ostaje član SBB-a. On nema izborni legitimitet kao gospodin Zvizdić, 40.000 glasova. Gospodin Arnaut je na kompezaciji. To znači da on sa 4.000 glasova nije mogao ući u Zastupnički dom jer je, recimo, gospodin Jusko imao 10.000. Ušao je zbirom svih naših glasova. On ima obavezu da provodi politiku SBB-a, a zastupnik koji uđe samostalno ima legitimitet da izađe iz stranke i da provodi politiku koju su mu dali glasači. Glasači nisu izabrali gospodina Arnauta nego mi – kazao je Radončić.

Radončić je dodao da je stavio sujetu ispred interesa države BiH, te da je, s tim u vezi, potvrdio da će biti ministar sigurnosti BiH.

– Gospodin Izetbegović, Komšića i ja smo procijenili da u trenutku kada je izuzetno teška politička situacija u BiH se treba ponašati odgovorno i nesebično. Imate situaciju da se Hrvatska i Srbija takmiče u naoružavanju, imate situaciju da iz Srbije i RS-a dolaze glasovi da je to jedna teritorija, imate situaciju da neko migrante u ogromnim talasima šalje u ovu zemlju i Evropsku uniju. U takvoj situaciji, ostaviti Bošnjake bez minimalnog jedinstva i onog što se zove građanski koncept gospodina Komšića, od nas bi bilo neodgovorno. Ako je neko patio od zloupotrebe vladajuće stranke SDA, patio sam ja, ali vi kao odgovoran čovjek nemate pravo da stavite svoju sujetu ispred interesa građana BiH – poručio je predsjednik SBB-a.

Osvrnuo se i na pitanje rekonstrukcije Vlade KS, odnosno na sumnje predstavnika aktuelne većine u postojanje nove većine.

– Vidjeli ste gospodina Konakovića. On je rekao da mi nemamo dovoljno ruku. Onda se ja pitam zašto je tolika nervoza, zašto Damir danas istupa sa mjesta potpredsjednika SBB-a ako mi nemamo tih 18 ruku. Zašto gospodin Konaković i druga gospoda toliko kukaju, problematiziraju tu stvar ako su sigurni da nemamo većinu – izjavio je Radončić.