Ratni zločinac Radovan Karadžić doživotnu kaznu služit će u Velikoj Britaniji

533

Radovan Karadžić, osuđeni ratni zločinac, kaznu će služiti u Velikoj Britaniji, odlučio je Međunarodni mehanizam za krivične sudove.

Odluka je donesena 11. maja ove godine, a na osnovu Ugovora koji su UN i Vlade Velike Britanije potpisale s Haškim tribunalom 11. marta 2004. godine.

Do transfera, kaznu će služiti u zatvorskim prostorijama MMKS-a.

Podsjetimo, Karadžić je 20. marta 2019. godine pravomoćno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid i druge zločine počinjene u BiH između 1992. i 1995. godine. Proglašen je krivim zaa genocid na području Srebrenice 1995. godine, progon i ubistva Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperskom vatrom i uzimanje pripadnika međunarodnih mirovnih snaga za taoce.

Zločinac i genocidaš general Radislav Krstić preživio klanje u britanskom zatvoru

U Velikoj Britaniji zatvorsku kaznu služio je i bivši general Vojske Republike Srpske, zločinac i počinilac genocida nad Bošnjacima Radislav Krstić. Njega su 2010. godine u njegovoj ćeliji napala trojica zatvorenika koji su mu žiletom nanijeli povrede u predjelu vrata, odnosno zaklali. Krstić je nekako preživio to klanje. Na svom vratu je osjetio kako izgleda, odnosno kako je bilo Bošnjacima koje su klali četnici pod njegovom komandom.

Albanac Indrit Krasniqi uz pomoć još dva zatvorenika zaklao Krstića kao znak osvete za genocid nad muslimanima u Srebrenici.